PEMAT 2009 ISPARTA' DA TAMAMLANDI!
Bu yıl 13. düzenlenen Peyzaj Mimarlığı Akademik İşbirliği Toplantısı (PEMAT) Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi‘ nde gerçekleştirildi.
PEMAT 2009 ISPARTA‘ DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Bu yıl 13. düzenlenen Peyzaj Mimarlığı Akademik İşbirliği Toplantısı (PEMAT) Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi‘ nde gerçekleştirildi.
SDÜ Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi‘nde gerçekleştirilen toplantıya Vali Ali Haydar Öner, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Koyuncu, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Genç, Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Atila Gül, Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül ORUÇKAPTAN, Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı ve Odamız II. Başkanı Prof. Dr. Oğuz YILMAZ, farklı üniversitelerden bölüm başkanları, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Açılış konuşmalarını yapan Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Atila Gül yaptı. PEMAT‘ın ve Peyzaj mimarlığı Bölümünün öneminden ve Türkiye‘de ki algılanış şeklinden bahseden Gül konuşmasında; " Peyzaj Mimarlığı kavramı ilk olarak 1863 yılında ABD‘de Frederick Law Olmsted ve C. Vaux tarafından; insanın fiziki çevresini doğal ve kültürel kaynakları temel alınarak dış mekanların işlevsel yapısının iyileştirilmesi konusunda ortaya atıldı. Peyzaj Mimarlığı‘nın amacı; sağlıklı en ideal doğal mekanlara ulaşmak, insanlara huzurlu ve mutlu bir ortam sağlamak, yaşam alanlarını insan ve diğer canlılar için yaşanabilir hale getirmektir. Peyzaj Mimarlığı disiplini kamuoyu tarafından tam olarak bilinmiyor ve algılanmıyor. Yasal ve yönetsel ölçüde hak, görev ve sorumlulukların henüz tanımlanmamış olması, ortak bir eğitim ve araştırma politikasının olmaması da Peyzaj Mimarlığının bilinmemesine neden oluşturuyor. Sorunların çözümünde ve hedefe ulaşmada ‘değişmeyen tek şey değişim ve gelişimdir‘ diyerek hareket etmeliyiz. PEMAT Organizasyonu ortaklıkla ve iletişim üzerine kurulu bir ‘Değişim ve gelişim anlayışı‘ konseptine sahiptir veya olmalıdır. Ancak Peyzaj Mimarlığı kurumsal bir kimliğe sahip değil." şeklinde konuştu.
Oda Yönetim Kurulu Başkanımız Ayşegül ORUÇKAPTAN konuşmasında Peyzaj Mimarlığı Odası‘nın meslekteki yerinden söz etti. " Bize göre akademik çevre yani üniversite, odamızın en önemli bileşenlerinden biridir. Bu platformda bilgi paylaşımı oldukça yoğun yapılıyor. Yönetim Kurulu olarak dört ayrı konuya daha fazla önem veriyoruz. Bu konular; eğitim, örgütlülük, kurumsallaşma ve yasal yönetmelikte Peyzaj Mimarlığının yer almasıdır. Örgütlenmemizin ilk adımı 1966 yılında derneklerle, 1994 yılında da TMOB Genel Kurulunda Peyzaj Mimarlığına yer verilmesiyle oldu." diye konuştu.
Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Genç ise konuşmasında çevre kirliliğinin öneminden ve doğaya verilen zararın büyüklüğünden bahsetti. Genç, "Peyzaj Mimarlığı disiplini bugün dün olduğundan daha fazla öneme sahip. Dekanlık olarak peyzaj mimarlığının gelişmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Kökeni peyzaj mimarı olan öğretim üyelerine kapımız her zaman açıktır. Bu, öğretim üyelerimize açık çağrıdır." dedi.
Ardından kürsüye gelen Mehmet Ali Koyuncu SDÜ Peyzaj Mimarlığı‘nın en genç ve en dinamik bölümlerinden biri olduğunun altını çizerek, bu bölümün hızla ivme kazandığını vurguladı. Bunda mesleğin iç dinamiklerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Koyuncu, bölgemizde peyzaj mimarlığının öneminin büyük olduğunu söyledi.
PEMAT 2009 toplantısında konuşan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Isparta‘nın kent mimarisi ve görünümünde farklı çalışmalar yapacaklarını belirtti. Kent peyzajlığı için yüksek bir maliyet tablosunun çıktığını dile getiren Günaydın, maliyetsiz bir çalışma ortaya koyabilmek için SDÜ‘lü öğrencilerden yararlanacaklarını belirtti.
‘Arazi Bizden, Proje Sizden‘ sloganıyla hareket edeceklerini ifade eden Günaydın, "SDÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi, Orman Fakültesi ve Peyzaj Bölümü öğrencileri projelerini çizecek, belediyemizin Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile İmar Müdürlüğü arazilerini gösterecek. Ortak bir çalışma yürüteceğiz. Yaptığımız araştırmalara göre 1 milyon 200 bin TL civarında bir maliyet karşımıza çıkıyor. Bu parayı ödeyecek konumda değiliz. Bunun yerine öğrencilerle ortak çalışma yapacağız" dedi.
Peyzaj çalışmalarını önemsediğini kaydeden Günaydın, şunları söyledi:
"Isparta Belediye Başkanı olarak peyzajın çok önemli olduğunu, insan psikolojisi ve ruh sağlığında önemli yer aldığını belirtmek istiyorum. Peyzaj benim mesleğime yakın bir daldır. Mimarlık bölümüne yakındır. İşbirliği hedefine ulaşmak istiyorum. Peyzaj, kent bütünlüğünü en iyi sağlayan bir unsurdur. Yapılarını birbirine bağlayan, bir bütünlük haline getiren, sağlıklı bir görünümü sağlayan ciddi bir unsurdur. Kent mimarisi için önemlidir. Yapı mimariyle bir bütünlük içinde olmalıdır. Olmadığı takdirde, yapıların bile bir tabana oturmadığını, yüzdüğünü görürsünüz. Yapılar da bütünleşmediğini görürsünüz.
SDÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından düzenlenen PEMAT 2009 programında Vali Ali Haydar Öner, mimarlara ve peyzaj mimarlarını önemli uyarılarda bulundu. Isparta‘nın eşsiz bir doğa güzelliğine sahip olduğunu kaydeden Öner, "Bu güzelliği rantçı müteahhitlerin akımına kapılarak yok etmeyin" dedi.
Peyzaj mimarlığının doğaya karşı görevlerinin yerine getirilmesinde önemli bir işleve sahip olduğunu kaydeden Öner, Isparta‘nın da sahip olduğu doğal güzelliklerden bahsetti. Peyzaj alanında Isparta‘da önümüzdeki günlerde güzel çalışmaların yapılacağını işaret eden Öner, şunları söyledi:
"Isparta Tanrı‘nın cömert davrandığı bir yer. Coğrafyası, Isparta için ne kadar değer taşıdığını ortaya koyuyor. Bir de bunlara Orman Fakültesi ve Peyzaj Bölümü eklenmiş. Belediye Başkanı da Yüksek Mimar. Isparta için önemli gelişmeler olacaktır. Isparta Valiliği olarak da çalışmalarımızı uzmanlarla yürütüyoruz. Isparta‘da da bu doğrultuda çalışmalar başlattık. Daha önce çalıştığımız Ankara Üniversitesi ile SDÜ‘nün ortak çalışmalarıyla Isparta‘da önemli adımlar atılacak. Milas Mesireliği, Gölcük ve Davraz olmak üzere güzel çalışmalarımız var. Önemli kazanımlar elde edileceğimizi düşünüyorum.
Tanrının verdiği güzellikleri insan eliyle yok ediyoruz. Mimarlarımız da iyi çalışacaklar. Rantçıya hizmet edecek şekilde çalışmayacaklar, sanat sahibi sizsiniz. Siz rantçı değilsiniz, mimarsınız. Mimarlık sanatçılık demektir. Akıma yapılan, lider olamaz, yönetici olamaz, mimarlık mühendislik yapamaz. Doğruları yapabilmek için bu bilgileri ediniyoruz.
Eğitim öğretim sürecinde alan çalışmasını yapmamız lazım. Mukayeseli çalışma yapmalıyız. Yurt dışına giderek, çalışmalarınızı mukayese etmeniz lazım. Küçük küçük yerleri park yapıyoruz, geniş yerleri yapmalıyız. Geniş alanları düşünmeliyiz, ufkumuzu açmalıyız. Oturduğunuz bir konut, yanınızdaki bir apartmanla kesilmemeli. Hele birinci derece deprem bölgelerinde yan yana apartmanlardan kaçınılmalıdır. Mahrumiyet, insani ve ruh sağlığı bakımından doğru değil, daha küçük olabilir ama daha güzel olmalı. İnsana yakışmalı. Isparta bize bu imkanları sunuyor. Isparta güzel bir şehir."
Açılış konuşmalarının ardından toplantıda emeği geçen ve düzenleme komitesinde görev alan kişilere plaketleri takdim edildi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Ali Koyuncu Vali Ali Haydar Öner ile Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın‘a, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Genç, Prof. Dr. M.Ali Koyuncu‘ya, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Atila Gül Dekan Prof. Dr. Musa Genç‘e,
Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Avcı Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül ORUÇKAPTAN‘a, Prof. Dr. Musa Genç, Doç. Dr. Atila Gül‘e, Prof. Dr. İdris Uğurlu ise Akdeniz Sahibi İsmail Çelik‘e plaketlerini takdim ettiler.
Metin Kaynaği ve Fotoğraflar: http://w3.sdu.edu.tr
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:35798
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:34994
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34344
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34302
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33408
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33111
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31476
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29515
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:26952
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19810