PEYZAJ MİMARLARI CERATTEPE`DE ALTIN ARAMASINA TEPKİ 18.02.2016 / CİHAN
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği Yönetim Kurulu, Artvin`in Cerattepe ilçesindeki altın aramalarına tepki gösterdi. Yönetim Kurulu Başkanı Necla Yörüklü, "HES`lere, doğası tahrip edilip denizi doldurularak yapılan yollara, bir kama gibi Karadeniz`in kalbine saplı duran ve yeşilliği sadece ismiyle kısıtlı olan ‘Yeşil Yol`a karşı durup, doğasına ve kültürüne sahip çıkan ‘Karadeniz`in asi çocukları`nın yanında olduğumuzu duyuruyoruz." dedi.
Yörüklü açıklamasının devamında şunları ifade etti: "Dün ve bugün doğal, kültürel ve tarihi dokusuyla dünya doğa korumada öncelikli en önemli 25 sıcak noktadan birisi olan Artvin‘in Cerattepe İlçesinde altın arama faaliyetleri sebebiyle yürütülmek istenen madencilik faaliyetlerine karşın yöre halkının yaşamı savunma noktasında kolluk kuvvetlerinin yoğun saldırılarına maruz kalmıştır. Yaşananlar; doğayı hem bir mesleki parametre olarak analiz eden, hem de yegane yaşam alanımız olarak değerlendiren biz peyzaj mimarlarını derinden üzmüştür."
"Karadeniz yöresi, kimisi için yalnızca fotoğraflardan da olsa, ülkemizin dört bir yanında bilinen, benimsenen ve sahiplenilen eşsiz bir doğa alanıdır. Birçok koruma statüsünün bulunduğu ve mutlak surette korunması gereken alanda yürütülecek faaliyetler çerçevesinde; floranın ve faunanın tahrip edileceği, arazi plastiğinden ve kayaç yapısından kaynaklı olarak heyelan riskinin artacağı açıktır." diyen Yörüklü açıklamasına şöyle devam etti: "Sanayinin temel gereksinimlerini oluşturan ve doğru bir politika benimsendiğinde ekonominin gelişmesinde çok önemli bir yer tutan madencilik, Artvin`de 2008 yılında ‘bölgenin madenciliğe elverişli olmaması` sebebiyle durdurulmuştur. 2012 yılında tekrar ihalesi yapılan maden arama çalışmaları anahtar teslimi olarak bir firmaya ihale edilmiş, şirketin taahhüttü yerine getirememesi halinde ise ikinci bir firmaya süreci devam ettirmesi üzerine gerçekleşmiştir. Vahşi kapitalizmin ve sermayenin çıkarları düşünüldüğünde, yapılan bu sözleşme ülkemizde her an her şeyin olabilirliğini gözler önüne sermiştir. ‘2008 yılında elverişli olmadığı tespiti yapılmışken 4 yılda arazi nasıl elverişli hale gelmiştir?‘ Doğu Karadeniz`in birçok ilinde doğal ve kültürel doku hiçe sayılarak yapılan HES‘lere, doğası tahrip edilip denizi doldurularak yapılan yollara, bir kama gibi Karadeniz`in kalbine saplı duran ve yeşilliği sadece ismiyle kısıtlı olan ‘Yeşil Yol‘a karşı durup, doğasına ve kültürüne sahip çıkan ‘Karadeniz`in asi çocukları`nın yanında olduğumuzu duyuruyoruz. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği olarak, ilgili ve yetkili tüm makamlara Cerattepe‘deki doğa talanını durdurma ve bu yanlıştan acilen dönme çağrısında bulunuyoruz.
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:36196
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:35443
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34679
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34477
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33483
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33252
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31603
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29607
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:27086
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19879