TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

PEYZAJ MİMARLARI ODASI GENEL MERKEZİ' NDEN BASIN AÇIKLAMASI (13.09.2006)

MERKEZ
15.09.2006

"Kamuda çok daha fazla Peyzaj Mimarına ihtiyaç olduğunu biliyor, yerimizin başka meslek gruplarıyla doldurulmasını istemiyoruz."

Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkez binasında yapılan basın açıklaması kalabalık bir basın mensubu grubu tarafından izlendi.

Oda adına açıklama yapan Genel Sekreter Redife Kolçak şunları söyledi:

 

 

"KAMUDA ÇOK DAHA FAZLA PEYZAJ MİMARINA İHTİYAÇ OLDUĞUNU BİLİYORUZ VE BİZ PEYZAJ MİMARLARI İÇİN KADROLAR AÇILARAK YERİMİZİN BAŞKA MESLEK GRUPLARIYLA DOLDURULMASINI İSTEMİYORUZ….

 

ÇÜNKÜ;

 

Bizler; peyzajı oluşturan doğal ve kültürel kaynakların ve çevrelerin koruma-kullanma dengesini gözeterek,ekolojik,ekonomik ve işlevsel peyzaj tasarımları ve planları yapan, çevrenin korunması, onarılması ve yönetimi konularında toplum için bilim ve sanat temelinde projeler üreten kamuda çalışan ve çalışmak isteyen peyzaj mimarlarıyız.

 

Bizler ; açık ve yeşil alanlarda planlama, bitkisel tasarım ve proje uygulamaları yapan bu alanlarda yapım, bakım, yönetim, fizibilite, denetim, danışmanlık ve bilirkişilik yapan kamuda çalışan ve çalışmak isteyen peyzaj mimarlarıyız.

 

Bizler ; peyzaj mimarlığını peyzaj mimarlığı eğitimi alarak yapan kamuda çalışan ve çalışmak isteyen  peyzaj mimarlarıyız.

 

 

Bizler ; peyzaj planlama alanında ; ülkesel ve yerel ölçeklerdeki fiziksel planlama çalışmalarında yer alarak kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülmesi temelinde alan kullanım projeleri üreten,

Korunacak alanların belirlenmesi çalışmalarını yaparak milli park, arkeolojik, doğal ve tarihi sit alanlarında gelişme ve yönetim planları yapan,

Sulak alanlar, ormanlar, kıyılar, maden ocakları, katı atık depolama alanları gibi tahrip edilmiş ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan alanlarda onarım ve uygulama planları yapan,

Turizm alanlarının fiziksel planlanmasında doğal, kültürel ve tarihi kaynakların korunması için ekolojik öncelikli planlar yapan,

Doğal kaynakların sürdürülebilirliğini ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla, envanter oluşturma, haritalama, analiz, plan ve koruma çalışmaları yapan kamuda çalışan ve çalışmak isteyen peyzaj mimarlarıyız.

 

Bizler ; peyzaj tasarımı alanında ; Topluma açık yeşil alanların, parkların, meydanların, kıyı şeritlerinin, botanik bahçelerinin, hayvanat bahçelerinin, çocuk oyun alanlarının, spor alanlarının, tüm rekreasyon alanlarının yapısal ve bitkisel tasarımını, uygulamasını ve bakımını yapan,

Kentsel tasarım ve kent yenileme çalışmalarını yürüten,

Toplu konut alanları, üniversite yerleşkeleri, alışveriş merkezlerinin açık alanlarında yapısal ve bitkisel tasarımını, uygulamasını ve bakımını yapan,

Turizm ve dinlenme tesisleri,  eğlence tesisleri (lunapark, aquapark vb.) ve su kıyısı rekreasyon tesislerinin yapısal ve bitkisel tasarımını, uygulamasını ve bakımını yapan kamuda çalışan ve çalışmak isteyen peyzaj mimarlarıyız.

 

Bizler; çevre koruma ve peyzaj onarımı alanında; Çevre kirlenmesi ve sorunlarının giderilmesi, bozulan yerlerin onarımı ve çevre kalitesinin yükseltilmesi için karayolları, maden ocakları, hareketli kumul alanları, havzalar, kıyı kirliliği, bataklıklar, katı atık depo alanları, tahrip olmuş tarım alanları, tahrip olmuş orman alanları gibi ortamlarda gerekli planlama, yapısal ve bitkisel tasarım, mühendislik, uygulama ve danışmanlık hizmetlerini yürüten, “çevresel etki değerlendirme” raporları hazırlayan kamuda çalışan ve çalışmak isteyen peyzaj mimarlarıyız.

 

Bizler ; peyzaj yönetimi alanında ; Kentsel ve kırsal peyzaj yönetiminde fikir üreten, proje, uygulama, izleme, denetleme ve danışmanlık hizmetlerini yürüten,

Kırsal yerleşim kalkınma programlarında yer alıp köy yenileme çalışmalarını yapan,

Bölge, yöre ve havza yönetimi çalışmalarında yer alan kamuda çalışan ve çalışmak isteyen peyzaj mimarlarıyız.

 

Bizler, bilinçsizce yapılan özelleştirmelere karşı çıkan, 2B’lerle orman arazilerinin talanına karşı duran, yabancılara toprak satışına hayır diyen, ülke kaynaklarımızdan olan doğal,kültürel ve tarihi sit (koruma) alanlarının politik kararlarla,yanlış planlamalarla yapılaşmaya  açılarak kaybedilmesine, madenlerimizin kullanım haklarının yabancılara verilmesine, siyasilerin rant kaygılarıyla kentlerin metalaştırılmasına karşı duran kamuda çalışan ve çalışmak isteyen peyzaj mimarlarıyız.

 

 

Bizler; küreselleşme politikalarına eklemlenme sürecinde devletin ve ekonominin yeniden yapılandırılması, sanayisizleştirme, özelleştirme ve toplumsal hizmetlerin ticarileştirilerek uluslar arası sermaye çevrelerine açılması politikalarına karşı çıkan kamuda çalışan ve çalışmak isteyen peyzaj mimarlarıyız.

 

 

Bizler ; kamuda ; Belediyeler, Bayındırlık, Kültür, Turizm, Çevre ve Orman Bakanlıkları Bakanlıklarında, Karayolları, Üniversiteler ve tüm kamu kuruluşunda en az bir peyzaj mimarı olarak çalışmak isteyen peyzaj mimarlarıyız.

 

Bizler; sözleşmeli personel ya da kapsamdışı personel kapsamında işe alınsak bile esnek çalışma koşullarının ısrarla dayatıldığı sürece haklı olarak karşı çıkan ve hakkı olan kadroları alamayan  kamuda çalışan ve çalışmak isteyen peyzaj mimarlarıyız.

 

Bizler; bizlere ihtiyacı olunduğu halde işsiz kalan, açılan sınavlarda olmayan/yetersiz kadroların peşinde koşan, işe girince bile mesleğimizin yapılmasına izin verilmeyen, kamuda çalışan ve çalışmak isteyen peyzaj mimarlarıyız.

 

Bizler; haksız yere bizlerin yerine farklı meslek gruplarının ikame edilmesine karşı çıkan kamuda çalışan ve çalışmak isteyen peyzaj mimarlarıyız.

 

Bizler yukarıda sayılan sorunlarımızın ve sorunların çözülmesini isteyen ve bekleyen, bu konuda üzerimize düşen her türlü görevi yerine getireceğini belirten kamuda çalışan ve çalışmak isteyen peyzaj mimarlarıyız.

 

Sesimiz yıllardır duyulmadı, belki de biz duyuramadık. Şimdi, sesimizi duyurmak ve sorunlarımızın çözümünü hızlandırmak için önemli bir fırsat var:

30 Eylül 2006’ da biz kamuda çalışan ve çalışmak isteyen PEYZAJ MİMARLARI, Ankara’da TBMM’ne ve Kamuoyuna, mesleğimize, geleceğimize ve emeğimize sahip çıkmak adına haykırarak sesimizi duyurmak için bir araya geliyoruz."

Okunma Sayısı: 1673