PEYZAJ MİMARLARI ODASI'NDAN YAPILAŞMA AÇIKLAMASI: DOĞAYA VE DOĞAL SÜREÇLERE BÜTÜNLEŞİK BAKILMALIDIR 07.03.2023 / SENDİKA.ORG
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, deprem bölgesinde yeniden yapılaşma için iilan edilen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ilgili basın açıklaması yaptı
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası (PMO), OHAL ilan edilen deprem bölgelerindeki yerleşme ve yapılaşmalar için alınacak bazı tedbirleri içeren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin kendilerinde birtakım kaygılara sebep olduğunu belirterek bir basın açıklaması yayımladı. PMO yerleşim için en doğru yerlerin tespitinde peyzaj tabanlı şehircilik bakış açısına sahip olunması gerekliliğini vurguladı.
Kararnamenin sebep olduğu 4 temel kaygı
1. Mera Kanunu ve Orman Kanunu Ek 16 kapsamında belirtilen alanların kullanılabilecek olması,
2. Yeni yapılanma alanlarında jeolojik etüt ve zemin etüt raporlarının, adeta sihirli bir değnekmiş gibi görülmesi,
3. Afet alanlarından çıkan yıkıntı atıklarının döküm alanlarına belirlenmesi işi Valiliklerin ukdesine bırakılmakla beraber, kararname çıktığından bugüne atık alanlarını belirleme yöntemine ilişkin hiçbir yazılı belgenin hazırlanmamış olması,
4. Canlı yaşamı ve insan varlığının bağlı olduğu toprağın, halihazırda iş makinalarının alt üst etmesini onaylarcasına görülmez kılınması.
PMO yayımlanan kararnamenin sebep olduğu kaygılara ek olarak açıklamasında "Hızlı karar almak gerekebilir ancak özel tedbirler alınmaksızın atılan her adımın eksik" sözlerine yer verdi.
Jeolojik etütler yeterli değil
Sadece jeolojik etütlerin yeterli olmadığını belirten PMO açıklamasında bazı sorulara yer verdi:
- Depremden kaçarken kısa, orta ve uzun dönemde, afetler dalgasına uğranmayacağını kim garanti edebilir?
- Kararname ile belirtilen, yapılaşma ile olası bitki örtüsü kaybının, iki katı orman yaratma ile telafi edilebileceği nasıl anlaşılabilir?
- Bitki örtüsü, görülen bitkilerden daha fazla anlamı olan bir varlıktır. Kaybolan doğanın değerinin, orman oluşturulacak alanın değeri ile eş olduğu nereden bilinebilir?
PMO, tüm bunların göz önünde bulundurularak yalnızca jeolojik etüt ve zemin etüdü yapılarak yapılaşma çalışmalarına başlanmaması gerektiği, ancak Türkiye gibi deprem bölgesi olduğu net yerler için jeolojik etüdün en önemli konu olmadığını, süreçlerin uzmanlarla doğru analiz edilmesi gerektiği ve çalışmaların kötü inşaatı önlemek, doğa bozunumuna sebep olmamak gibi daha önemli başlıklar olduğunu hatırlattı.
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:36735
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:35983
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:35038
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34909
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33563
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33428
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31743
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29712
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19980
- BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU /2004 Okunma Sayısı:19176