PEYZAJ MİMARLIĞI AKADEMİK TOPLULUĞU (PEMAT / 2019) 22. TOPLANTISINA KATILDIK
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nün ev sahipliğinde 25-27 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen Peyzaj Mimarlığı Akademik Topluluğu (PEMAT) 22. Toplantısına Odamızı Temsilen Oda Başkanımız Ayşegül Oruçkaptan katılım gösterdi.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü`nün ev sahipliğinde 25-27 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen Peyzaj Mimarlığı Akademik Topluluğu (PEMAT) 22. Toplantısına Odamızı Temsilen Oda Başkanımız Ayşegül Oruçkaptan ve İzmir Şube Baskanımız Özay Yerlikaya katılım gösterdi.
Toplantıda Büyük Menderes Deltası ve yakın çevresinin doğal ve kültürel kaynak değerleri ile çevre sorunları aktarılarak çözüm önerileri tartışıldı. Üç gün süren toplantının son gününde teknik geziler düzenlendi.
Oda Başkanımızın açılış konuşması:
Sayın Rektör,
Sayın Dekan,
Değerli Akademisyenler,
Sevgili meslektaşlarım ve sevgili öğrenciler,
Hepinizi TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu adına selamlıyorum. Bu yılki PEMAT toplantısı için ev sahipliği yapan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanlığı nezninde Bölüm Başkanı Sayın Doç. Dr. Barış Kara ve bu düzenleme için aylardır emek harcayan tüm düzenleme komitesine teşekkür ederim.
Eğitimin öznesi insandır…, "insan yetiştirme sanatı" olarak da ifade edebiliriz..
Kültür ve medeniyetlerin gelişmesinde, bilgi ve tecrübelerin nesilden nesile aktarılmasındaki rolü tartışılmaz bir gerçektir. Ülkelerin kalkınmaları da ancak bağımsız düşünebilen, aydın, bilimin ve teknolojinin üstünlüğüne inanan bireylerin varlığı ile mümkündür. Bu bağlamda, aday meslektaşlarımızın bölümlerimizden alacakları eğitimin kalitesinin, ülkemizdeki mesleki faaliyetlerin temelini oluşturduğunu ve ülke çıkarlarına etki ettiği gerçeğini biliyoruz.
Sevgili meslektaşlarım,
İlk eğitimine 51 yıl önce 1968 yılında peyzaj mimarlığı bölümünün açılmasıyla başlanan ve geçtiğimiz yıl 50. eğitim yılını kutladığımız Peyzaj Mimarlığı mesleğinin mesleki örgütü olan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası 25 yıl önce 13 Mayıs 1994 tarihinde kurulmuştur. Odamı kamu kurumu niteliğinde bir meslek odasıdır. Bugün 6 şubemiz, 19 İl temsilciliğimiz ve 2 İlçe Temsilciliğimiz bulunmaktadır ve toplam üye sayımız 6.043`dir .
Odamız, Peyzaj Mimarlarının Haklarının Korunması, Peyzaj Mimarlığı Eğitiminin, Peyzaj Mimarlığı Mesleğinin Ve Ülke Peyzajlarının Korunması, Geliştirilmesi İçin Çalışmalarını Sürdürmektedir.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak, kentlerde, kırsal ve doğal alanlarda, tarım alanlarında, korunan alanlarda, tarihi, kültürel ve arkeolojik alanlarda, kısaca tüm Peyzaj alanlarında bilimin ve teknik bilginin, öncelikle ülke ve toplum çıkarları için kullanılması yönünde uğraş veriyor, çalışmalar yürütüyoruz.
Odamız, ülkemizdeki Peyzaj Mimarlığı eğitiminin mevcut durumunu ve tarihsel seyrini, bölümlerdeki kontenjan sayılarının eğitime etkilerini, hızla açılmakta olan yeni bölümleri ve öğrenci almakta olan yeni bölümlerimizdeki akademik personelin sayı ve niteliğini, derslik, atölye, stüdyo ve laboratuvar gibi fiziksel altyapı, staj, lisansüstü eğitimin sorunlarını yakından takip etmektedir.
Bu bağlamda PMO olarak, Üniversite-PMO dayanışmasının daha güçlü bir şekilde hayata geçirilmesini, oluşturacağımız güç birliğini ve dayanışmayı çok önemsiyoruz.
Odamız, bu güç birliğini ve çalışmalarımızı ortaklaştırmak adına şimdiye dek 3 kez Bölüm Başkanları toplantısı, 12 kez yaz okulu, 7 kez öğrenci bitirme proje değerlendirmeleri etkinlikleri yapmıştır; öğrenci proje yarışmaları, seminer ve sempozyumlar düzenlenmekte, üniversiteleri ziyaret etmektedir.
Değerli meslektaşlarım,
Sürdürmekte olduğumuz mesleki mücadelenin en önemli ve belki de en ağır sorumluluğu, hiç kuşkusuz geleceğin peyzaj mimarlarını yetiştiren siz akademisyenlerin omuzlarında… Bu sorumluluğun mezuniyet sonrasında Oda örgütlülüğümüze geçtiğinin bilinciyle mesleğimizi ve meslektaşlarımızı geleceğe birlikte taşımanın yollarını birlikte çizmeli… birlikte yapılandırmalıyız.
Oda Ana Yönetmeliği`nin amaç maddesinin 24 bendinden en az 8 adedi peyzaj mimarlığı eğitim-öğretimi üzerinedir. Üyesi olduğumuz Peyzaj Mimarlığı Federasyonunun (IFLA) en önemli çalışma alanlarından birisi de peyzaj mimarlığı eğitimidir.
IFLA ve Odalar, küresel ölçekte peyzaj mimarlığı eğitiminin dünyadaki gelişimi ve eğitim müfredatı konularında çalışmakta, akreditasyon, tanınırlık ve denklik konularında belirleyici rol üstlenmektedir.
Peyzaj Mimarlığı eğitiminde yeni açılan bölümler ve artırılan kontenjanlar açısından herhangi bir planlama ve hedef anlayışının olmaması yeni mezun peyzaj mimarlarının istihdam sorununu artırdığı gibi peyzaj mimarlarının mesleki kimliklerinde de erozyon yaratmaktadır.
Bu durum meslektaşlarımızın, işsiz kalmasına, düşük ücretlerle çalıştırılmalarına, emeği ile orantılı ücret alamamalarına sebep olmaktadır.
Oda olarak her platformda dile getirdiğimiz bu sorun akademik çevrelerce de gündeme getirilmeli, fiziki alt yapısı tamamlanmamış, akademik kadrosu yetersiz yeni bölümlerin açılmaması için itirazlarımızı yüksek sesle dillendirmeliyiz.
Sevgili meslektaşlarım,
Dünya`da Küreselleşme ile tüm zamanların en büyük insan yerleşimlerinin 2007 yılından bu yana gezegen nüfusunun yarısından fazlasının kentlerde yaşamakta olduğunu ve bunun sonucu olarak, sosyal ayrımcılık, artan çevre bozulmasını üreten faktörler de katlanarak büyümekte, kentlinin ihtiyacı olan açık ve yeşil alan miktarı ise artmaktadır.
Yasa ve yönetmeliklerde hala yeterince yer almamamız bu ülkenin peyzaj değerleri açısından da önemli bir kayıptır. Odamız bu konuda yıllardır mücadele etmektedir. Bu dönem birçok yasa yönetmelik çalışması yapılmış ve ilgili makamlara sunulmak üzere hazırlanmıştır.
Akademiler ülkenin peyzaj değerleri ile ilgili mutlaka söz söylemelidir. Söz söylemelidir çünkü kentlerimiz hızla betonlaşmakta, kırsal alanlardan kentlere göç nedeniyle kentlerimiz yoğunlaşmakta, dere yatakları, ormanlık alanlar imara açılmaktadır. Doğal-kültürel-tarihi miraslarımız kıyılarımız, ormanlarımız, yaylalarımız, kısacası tüm peyzaj alanlarımız hızla yok edilmektedir. İklim değişikliği tüm dünyayı etkilemektedir.
Günümüzde bütün meslek disiplinleri iyi ve daha doğru bir çalışma yapabilmek için birbirine ihtiyaç duymaktadır. Bu bağlamda, kentlerin planları, kapsayıcı ve çok paydaşlı bir sürecin ürünü olarak ortaya konmalı, kent planlamasında peyzaj mimarlığının önemi daha da görünür kılınmalıdır. Ülke ve kamu yararına çıkartılan yasa ve yönetmeliklerde ise erkin tutumu son derece önemlidir.
Etik değerler daha üniversite yıllarında öğrenciye öğretilmelidir. Çünkü mesleki etikten yoksun bir mesleki üretim, meslek alanını maddi ve manevi olarak tahribata uğratmaktadır.
İmar planları hazırlanırken kentin kimliğine, sosyolojik dokusuna, topoğrafyasına, iklimine, gelenek ve göreneklerine dikkat edilmeksizin yapılan müdahaleler, "hadi şuraya da konut yerleştiremedim yeşil alan olsun" diyen zihniyete beraberce karşı durmak zorundayız.
Zorundayız ki, bizden sonra gelecek kuşaklar halen sokaklarında yürüyebildikleri, parklarında dolaşabildikleri, meydanlarında buluştukları kentlerde yaşasınlar.
Değerli meslektaşlarım,
Konuşmamı tamamlamadan önce sizlere bu yıl gerçekleştireceğimiz etkinliklerden kısaca bahsetmek istiyorum.
Bu yıl 6-8 Kasım tarihlerinde Antalya`da gerçekleştireceğimiz uluslararası katılımlı 7. Peyzaj Mimarlığı Kongremize sizlerin bildirili, bildirisiz katılımlarınızı çok önemsiyor sizleri aramızda görmekten mutluluk duyacağımızı bildirmek istiyorum. Odamız 9-10 Kasım tarihlerinde ise 34 ülkenin üyesi olduğu IFLA Avrupa Genel Kurulu`na da ev sahipliği yapacaktır.
Bu yıl 8. Gerçekleştireceğimiz öğrenci bitirme projeleri için öğrencilerimizin, Ulusal peyzaj Mimarlığı ödülleri için de hem çalışmalarınızı hem de isim önerilerinizi beklemekteyiz.
Bu yıl 13 Mayıs 25. Yıl için sizleri de Oda, şube ve temsilciliklerimizin düzenleyeceği etkinliklerde görmek isteriz. Hatta sizlerin düzenleyeceği etkinlikleri de bizlerle paylaşmanızı, yine kongre öncesi etkinliklerimiz için desteklerinizi bekleriz.
Büyük Menderes Deltası ve yakın çevresinin doğal ve kültürel kaynak değerleri ile çevre sorunları aktarılarak çözüm önerilerinin tartışılacağı PEMAT 2019 Toplantısından güzel sonuçlar çıkacağına inanıyor, güzel ve verimli bir gün geçirmenizi diliyoruz.
Dr. Ayşegül ORUÇKAPTAN
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:36279
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:35554
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34743
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34516
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33499
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33299
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31630
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29633
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:27122
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19899