TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

PMOGENÇ HASANOĞLAN YAZ KAMPINDA....HASANOĞLAN BU ÜLKENİN YÜZ AKIDIR

PMOGENÇ HASANOĞLAN YAZ KAMPINDA....HASANOĞLAN BU ÜLKENİN YÜZ AKIDIR
MERKEZ
17.07.2010

Odamız ve TMMOB çatısı altında yer alan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Ziraat Mühendisleri Odası ile birlikte bir çok demokratik ve sivil toplum kuruluşları ile ortak gerçekleştirdiğimiz HASANOĞLAN ÇALIŞMA GRUBU tarafından 23 Temmuz-01 Ağustos tarihleri arasında Hasanoğlan'da düzenleniyor.

Odamızın 2009 yılından itibaren katılmakta olduğu Hasanoğlan Çalışma Grubu içerisindeki hazırlıklar sonuçlandı ve 23 Temmuz-01 Ağustos 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan yaz kampının çalışma programı belirlendi.

Odamızı temsilen Sn. Gözde YÜCESAN YILMAZ,Sn. Semiha DEMİRBAŞ,Sn. Ege KASKA,Sn. Veli KOCA ve öğrenci temsilcileri adına Sn. Barış KALYONCU‘nun yaklaşık bir yıldır diğer bileşenlerle ortak geliştirilen çalışmalarını sonuçlandırarak PMOGenç in işlik programını oluşturdular.

Yapılan işlikli programlarından PMOGenç yapılanmamız alan kullanım planlarının ve üretim deseninin belirlenmesi, bitki röleve ve envanterlerinin hazırlanması, bitki hastalıkl ve bakımlarının programlanması ile birlikte alan temizliği yapılması ile ilgili tüm hazırlıklar gerçekleştirildi.

Akademisyenlerin,, oda yöneticilerinin, sanatçı derneklerinin, öğrenci gruplarının kolaylaştırıcı olacağı çalışmalarla,yıkılmaya yüz tutmuş yapıların, aralarında Âşık Veysel‘in kendi eliyle diktiği kiraz ağacının da bulunduğu çevredeki ağaç dokusunun röleveleri ve enanter çıkarılması çalışmalrı ile birlikte müze, kütüphane, açık hava tiyatrosu, tasarım kayıtlarına alınarak, anıtsal yapılar olarak kayıtlara geçirilecek. Teknik çalışmalara çevrede yapılacak düzeltme, onarım, temizlik eklenecek,İşlikler kurulacak, imececi kültür, şenlikler için;Tiyatrodan el sanatlarına, şiirden öyküye,Katılımcılar becerilerini, yeteneklerini paylaşacaklar,amfi tiyatroda her akşam eleştirel değerlendirmeler, coşkulu eğlenceler düzenlenecek...

Öğreneceğiz, çalışacağız, üreteceğiz ve paylaşacağız....

PMOGenç, Doğal ve Kültürel Peyzaj Değerleri Çalışma Grubu çalışmalarını yürütecek olduğu program: 

 

DOĞAL VE KÜLTÜREL PEYZAJ DEĞERLERİ ÇALIŞMA GRUBU

Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği (Gürkan ALPSOY, Ahmet DEMİRTAŞ, Can ÇOKÇALIŞKAN, )

Peyzaj Mimarları Odası (Veli KOCA)

Ziraat Mühendisleri Odası (Bülent TORUMBALCI)

YAPIDER (Erol ÖZDAŞ, Talat AKILLILAR, Recep TEMİZ)

 

 Hasanoğlan Köy Enstitüsü Yerleşkesinde 20-30 Temmuz 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Yaz Okulu çalışması kapsamında "Doğal ve Kültürel Peyzaj Değerleri" Çalışma Grubu oluşturulmuştur.

Çalışmalar, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneğinin sorumluluğunda, Peyzaj Mimarları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve YAPIDER‘in işbirliği ile yürütülecektir.

 ÇALIŞMA PROGRAMI

Yaz okulu çalışmalarının yapılacağı Hasanoğlan Köy Enstitüsü; hem tarihsel hem de kültürel boyutuyla ve her yönüyle ele alınması gerekli bir mekan olarak değerlendirilmelidir. Özellikle bu yerleşkede yer alan binalar ve bunun yanı sıra bitki dokusu, dikilen ağaçlar o zamandan günümüze aktarılması gereken önemli bir miras olarak görülmelidir.

 

Yukarıda değinilen hususlar doğrultusunda çalışma programı "Doğal Bitki Örtüsü Çalışmaları, Herbaryum Çalışması ve Dendroloji (Ağaçbilim) Okulu Çalışması" adlı üç bileşenden oluşturulmuştur.

 

1) Doğal Bitki Örtüsü Çalışmaları

 

a) Alan Kullanım Desenlerinin Planlara Aktarılması

Yerleşkenin hali hazır paftaları üzerinde bitki örtüsü tarımsal üretim deseninin leke  plan çalışmasının yapılarak Köy Enstitülerinin kuruluş amacı olan "Eğitim Üretim İçindir" şiarının belgelenmesinin sağlanması.

Hasanoğlan Köy Enstitüsü yerleşkesinin; bitki örtüsü için gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmasının yanı sıra tarımsal üretim ve hasatlarının yapıldığının belgelenmesi ve tarihsel süreçlere aktarılması önemlidir. Bu sebeple öncelikle yerleşkenin bitki dokusu ve üretim deseni için leke plan çalışması yapılacaktır.

 b) Bitki (Ağaç - Ağaçcık – Çalı Grubu) Rölevesi ve Envanterinin Çıkarılması

Hasanoğlan Köy Enstitüsü Yerleşkesinde Bitki rölevesi ve envanteri çıkarılırken öncelikle rölevesi yapılacak bina çevrelerinden başlanacaktır. Arazinin halihazır planlarından da faydalanarak çalışma alanı bölümlere ayrılarak çalışılacaktır. Bitki rölevesi çıkarılırken özellikli bitkiler tespit edilerek cins ve tür adı belirlenip; yaş, boy ve çapı da ölçülerek etiketlenecektir

 c) Bitki Koruma, Hastalıkların Tespit ve Mücadele Yöntemlerinin Metodolojisinin Geliştirilmesi

 d) Bitki Örtüsü ve Açık Yeşil Alanların Yabani Ot ve Atıklardan  Arındırılarak Temizlenmesi

 

2) Herbaryum Çalışması:

Herbaryumlar; sıkıştırılmış ve kurutulmuş bitki örneklerinin koleksiyonudur.

Herbaryum örneklerinin günümüzde en yaygın olarak kullanıldığı alanlar; Florası incelenen bölgelerde, bitki gruplarının dağılışı büyük oranda herbaryum kayıtlarına göre belirlenir. Bitkisel üretim, ekoloji ve taksonomi gibi konularda, okul içi eğitimde öğrenim amaçlı herbaryumlardan faydalanılmaktadır. Öğrencilere özellikle iklim ve mevsimin uygun olmadığı ortamlarda, bitki karakterlerinin gösterilmesi, cins ve türlerin tanıtılması, herbaryumlarda ki bitki örnekleri ile pratik olarak gerçekleşir. Vejetasyon içerisindeki yabancı otların teşhisinde herbaryumlar en değerli kaynağı oluşturur ki böylece, yabancı otların yıllar itibariyle izlenmesi ve yaşam döngüleri tespit edilir.

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda, ağaç envanterinin çıkarılmasının yanında, bir herbaryum çalışmasının yapılması anlamlı olacaktır. Herbaryum için seçilen türlerin bu alana özgü türler olması nedeniyle bu çalışma aynı zamanda bilimsel çalışmalara kaynak niteliği de taşıyacaktır.

 

3)Dendroloji (Ağaçbilim) Okulu

Bu etkinlik Derneğimizin 18 yıldan bu yana düzenlediği bir etkinlik olup, farkındalılık yaratma ve bilinç düzeyini artırma amacını taşımaktadır.

Bu çalışmanın amacı, tüm çalışma grupları katılımcıları, diğer katılımcılar ve öğrencilere yönelik bir bilgilendirme etkinliği olmasıdır. Bu etkinlikte işlediğimiz temalar; "bitkilerin sınıflandırılması, isimlendirilmesi, dendrolojiye giriş, açık tohumlu ağaç ve ağaççıklar, kapalı tohumlu ağaç ve ağaççıklar, ağaçlandırmada tür seçimi ve ağaçlarımızın kültürümüzdeki yeri" şeklindedir. 

 

Hasanoğlan Yaz Kampı Genel Programı ve İşlikleri İçin Tıklayınız.


 

 

Okunma Sayısı: 1160
Dosyalar