SULAMA KAZALARINDAN BÜYÜKŞEHİR SORUMLU 03.11.2016 / HÜRRİYET
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği (KTYG) Başkanı İhsan Memiş, kentin ana erterlerindeki orta refüjlerden ana yola taşan sulama konusu ile çiçeklendirme çalışmalarıyla ilgili Hürriyet Ankara`ya konuştu.
Ankara`da yapılan refüj sulamaya yöntemi için "İlkel. Tam bir rezalet" diyen Memiş, eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Ankara`da, ağaçlara ve çiçeklere ilkel anlamda sulama yapıyorlar. Bu yüzden de araçların fren mesafesi normalin yüzde 50 üstüne çıkıyor. Burada Büyükşehir Belediyesi`nin ağaç ve çiçekleri sularken yola kesinlikle su taşırmaması lazım. Bu yol güvenliği açısında temel bir ilkedir. Görmedim, duymadım, bilmiyorum diyemezler. Bunun için de eğitimli ve bilinçlendirilmiş insanlar çalıştırması lazım. Yola toprak atanlar, ağaç budayıp bırakanlar var ve sulama işlemleri ise tam bir rezalet. Bu işleri yapan kişilerin ekip şeflerinin bu bölgeleri denetlemesi gerekiyor. Ancak ekip şefleri de bunlardan beter.
TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA
Tazminat hukuku açısından dava açılırsa, belediye bu tazminatı ödemek zorundadır. Yaralanmalar, ölümler ya da maddi hasarlı kazalarda sulama çalışmasından kaynaklanan bir durum varsa bunu Büyükşehir Belediyesi ödemek zorundadır. Sulama yüzünden kaynaklanan bir kazada Büyükşehir Belediyesi ‘neden yola dikkat etmedin` diyemez. Bu yüzden meydana gelen kazalarda Büyükşehir Belediyesi tali değil asli kusurludur. Olayın meydana geldiği bölgenin şartlarını ve kazayı fotoğraflayarak dava açabilirler.
DENETİMİ YAPILMIYOR
Sulama çalışmalarında tamamen bilinçsiz ve eğitimsiz insanlar istihdam ediliyor. Bunların denetlenmesi kesinlikle yapılmıyor. Meydana gelen can ve mal kayıpları da vatandaşa yükleniyor. Büyükşehir Belediyesi, sulama yapılmadığını söylüyor fakat oradaki bir su sızıntısı ya da patlaktan da sorumludur. Oralarda çatlak, patlak varsa denetim ekipleri ne güne duruyor? Sadece Eskişehir Yolu değil, Konya, Samsun, İstanbul yolları da aynı durumda. Ankara`nın içinde de aynı manzara var. Kızılay`da Milli Eğitim Bakanlığı`nın önündeki refüjde sulama yapıyorlar, ortalığı sel götürüyor."
Önceki gün Eskişehir ve İstanbul yollarında, orta refüjdeki sulama sisteminden kaynaklandığı iddia edilen su akıntısının donması sonucu kazalar yaşanmıştı.
PEYZAJ MİMARLARI: BU BİR DERS OLSUN
Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı Ayşegül İbici Oruçkaptan, orta refüjlerdeki sulama çalışmalarıyla ilgili olarak, "Yıl içerisinde yaptıkları bitkilendirme çalışmalarında son derece kaza yapmaya uygun bir şekilde çalışıyorlar. Sulama çalışmalarında ise demek ki hava durumunu takip etmiyorlar. Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğünde sulanması da doğru değildir. Bitkilerin sulama dönemlerini, hangi bitkinin nasıl ve ne şekilde sulanacağına bakmaları ve hava durumunu takip etmeleri lazım. Yola akmayacak şekilde sulama yapılması lazım, bu bir ders olsun" eleştirisini yaptı.
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:36196
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:35443
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34679
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34477
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33483
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33252
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31603
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29607
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:27086
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19879