TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

TCDD ANKARA GARI’NDA NELER OLUYOR? (06.03.2008)

TCDD ANKARA GARI’NDA NELER OLUYOR? (06.03.2008)
MERKEZ
06.03.2008

TCDD Ankara Garı ve Meydanı; Türkiye Cumhuriyeti‘nin Başkenti Ankara‘nın en önemli toplanma-buluşma-temsil değeri taşıyan ve Cumhuriyetin simgelenip vurgulandığı özel bir ilgi odağı ve kent merkezidir.

TCDD ANKARA GARI‘NDA NELER OLUYOR?

Odamızın da bileşeni olduğu Ankaram Platformu 06.03.2008 tarihinde yaptığı basın açıklaması ile Ankara Garı önünde yapılması düşünülen katlı kavşak projesini protesto etti.

TCDD Ankara Garı ve Meydanının, Türkiye Cumhuriyeti‘nin ve Başkenti Ankara‘nın oluşturulması ve geliştirilmesinde önemli bir simgesel değeri bulunmaktadır. TCDD Ankara Garı ve Meydanı; Türkiye Cumhuriyeti‘nin Başkenti Ankara‘nın en önemli toplanma-buluşma-temsil değeri taşıyan ve Cumhuriyetin simgelenip vurgulandığı özel bir ilgi odağı ve kent merkezidir. Ülkemizde planlı kentsel gelişmenin ilk örneği olan Ankara, Mustafa Kemal Atatürk tarafından plancı Jansen‘e yaptırılan ilk kent planından itibaren Ankara Garı merkezli olarak konuşlandırılan eski Meclis Binası (Kurtuluş Savaşı Müzesi), Devlet Konukevi, Demiryolu Müzesi, CSO Binası, Opera Binası, Resim Heykel Müzesi, Etnoğrafya Müzesi ve AKM ile bütünleşik bir kültür aksı oluşturulmuştur. Bu aks; 19 Mayıs Spor Kompleksi, Atatürk ve Selim Sırrı Tarcan kapalı spor salonları ile zenginleştirilmiş ve yaya ağırlıklı bir yapıya kavuşturulmuştur.

Ancak bugün, başkent Ankara‘nın en önemli simgelerinden biri olan TCDD Ankara Garı ve Meydanı, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya konulmak istenen bir katlı kavşak projesi ile hem delik deşik edilmek istenmekte hem de ısrarla bir otobana çevrilmeye çalışılmaktadır.

Taşıt sahipliği ve trafik yoğunluğu Ankara‘dan çok daha yüksek olan kent merkezlerinde, örneğin, İngiltere‘nin başkenti Londra‘da bulunan Piccadilly, Trafalgar ve Times meydanları ile Fransa‘nın başkenti Paris‘teki Champs Éllysées meydanında, yayaların ulaşım hakkının engellenip ulaşımın sadece taşıt trafiğine açılmasını kimse düşünmeye bile cesaret edememektedir. Çünkü bu meydanlar kent dokularını oluşturan, kentlerin tarihinin yazıldığı mekânlardır. Ankara Garı ve çevresi, tüm kullanımları ile ulusal hafızamızın bir parçasıdır. Buna karşın Ankara Garı ve meydanı da AKP taşeronluğunda uygulanan politikalara kurban edilmeye ve kamusal kimliğinden arındırılmaya çalışılmaktadır.

Gar Önü Katlı Kavşak Projesi‘nin onaylanma süreci, Türkiye‘de kültür varlıklarının, simge alanların nasıl talan edildiğini ve bu işlerin nasıl yürütüldüğünü göstermesi açısından örnek olacak niteliktedir. Proje, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından TCDD‘ye Mart 2007‘de ilk kez iletildiğinde, TCDD bu projeye, aşağıdaki ‘ciddi olumsuzlukları‘ gerekçe göstererek, karşı çıkmıştır:

•·         Yaya ağırlıklı bir güzergâhta, yayalar önemsenmeden sadece araç trafiğine yönelik bir düzenleme yapılıyor olması,

•·         Genel Müdürlük binası önünden geçen araç yolunun dar olması,

•·         Araç ve yaya ile acil durumlarda itfaiye, ambulans araçlarının giriş-çıkışlarının çözümsüz olması,

•·         Meydanın böyle bir düzenleme ile meydan özelliğini tamamen kaybedecek olması,

•·         Çalışmaların Gar Gazinosu ve 2. Bölge Binası gibi tescilli yapılara zarar verme olasılığının bulunması,

•·         70 yıllık ağaçların köklerine fore kazık çalışmalarının zarar vererek kuruması olasılığının bulunması.

Ancak aynı TCDD, Mayıs 2007‘de proje hakkındaki görüşlerinin daha önce belirtildiğini ancak bu sefer elden getirilen projelerin onaylanarak Belediye‘ye gönderildiğini belirtmektedir. Bu aşamadan sonra da, Kültür ve Turizm Bakanlığı - Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 11.05.2007 tarih ve 2347 sayılı yazısı ile TCDD‘nin projeye olumlu görüş verdiğini belirtmiş ve Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nin Gar Önü Katlı Kavşak Projesi‘ne onay vermiştir.

Peki, bu iki aylık sürede TCDD‘nin onaylamama gerekçelerini ortadan kaldıran şey nedir? Bu sorunun yanıtı Temmuz 2007‘de ortaya çıkmaktadır: ".... İlgili Belediye Başkanlığında Ankara Hızlı Tren Garına ait onay bekleyen imar planı olduğu göz önüne alınarak proje onaylanmıştır".

Hem uygulamaya konulma süreci hem de projenin niteliği ve içeriği bakımından büyük sorunlar içermekte olan bu projenin TCDD Ankara Garı ve Meydanı‘nda uygulanmaya çalışılması kabul edilmez bir durumdur. Gar Önü Katlı Kavşak Projesi,

  • İNSAN HAKLARINA, KENTLİ HAKLARINA VE YAYA HAKLARINA AYKIRIDIR.
  • ŞEHİRCİLİK VE KENT PLANLAMA İLKELERİNE AYKIRIDIR.
  • 3194 SAYILI İMAR YASASI‘NA AYKIRIDIR.
  • PLANLAMA BİLİMİ VE KENT MERKEZİ DÜZENLEME İLKELERİNE AYKIRIDIR.
  • ANKARA‘NIN DAHA ÖNCE HAZIRLANA VE HALEN YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ULAŞIM POLİTİKALARINA, ULAŞIM PLANI KARAR, HEDEF VE İLKELERİNE AYKIRIDIR.

Ayrıca,

  • GAR KAVŞAĞI, YAPILAN DÜZENLEME İLE BUGÜNKÜNDEN DAHA YETERSİZ BİR HALE GETİRİLMEKTE, BİR YÖNDEKİ TRAFİK İÇİN SAĞLANAN KESİNTİSİZ AKIMA KARŞILIK, DİĞER TÜM YÖNLERDEKİ HAREKETLER İÇİN KAPASİTE AZALMAKTA, SIKIŞIKLIK ARTMAKTADIR.
  • ANKARA‘DA KENT MEYDANLARININ ÖNCE KAVŞAKLARA SONRA DA YERALTI TÜNELLERİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ SÜRECİNDE TARİHİ GAR MEYDANI (KAVŞAĞI) DA BİR TÜNEL GİRİŞ-ÇIKIŞI HALİNE GETİRİLMİŞ OLACAKTIR.
  • ALT GEÇİDİN İNŞAATI SIRASINDA, KORİDORDAKİ ÇEVRESEL, KÜLTÜREL VE TARİHİ DEĞERLER TAHRİP EDİLECEKTİR.

Küresel sermaye egemenliğinin son temsilcisi olarak AKP; emekten yana olan, ulusal olan tüm değerleri tahrip etmekten çekinmemektedir. Mutlak teslimiyet anlayışı ile iradeler üzerinde tahakküm kurulmak istenmekte, tüm değerler hiçleştirilerek toplumsal hafıza silinmeye çalışılmaktadır. Emperyalizme karşı emsalsiz bir başkaldırı niteliği taşıyan Ulusal Kurtuluş Savaşı ve bu halk direnişini simgeleyen tüm değerler de bu kapsamda payına düşeni almaktadır. Bu çerçevede; TCDD Ankara Garı ve Gar Meydanı bu anlayışın son hedefi haline gelmiş durumdadır.

Ancak biz, ANKARAM Platformu bileşenleri olarak, toplumsal sorumluluğumuzdan hareketle, uzmanlık konularımızda bilimsel ve yasal çözüm önerilerimizle bütün bu uygulamaların takipçisi olduk, olmaya devam edeceğiz. Yıllardır Ankara Büyükşehir Belediyesi‘ni uyarıyoruz:

•·         Ulus tarihi kent merkezin,

•·         Atatürk Orman Çiftliği,

•·         Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi,

•·         Katlı kavşak projeleri,

•·         Doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesi,

gibi proje ve çalışmalarınızda, yaya önceliğini sağlama, şeffaflık, katılımcılık, kültür varlıklarının korunması, Cumhuriyet‘in simge değerlerinin gözetilmesi, Ankara‘nın BAŞKENT kimliğinin korunması gibi konularında sınıfta kalıyorsunuz, hatalarınızdan ders almıyorsunuz.

Biz,Ankara‘nın Melih GÖKÇEK yönetiminde özellikle AKP iktidarı döneminde belirli bir plan dâhilinde yönetildiğini biliyoruz. Ancak bu plan kentin, toplumun, kamusal çıkarın planı değildir. Bu plan kamusal alanların yok edilmesi planıdır. Bu plan kentin ve ülkenin talan planıdır. Bu plan kurumsal rüşvet araçlarıyla rant projelerinin hayata geçirildiği emperyalizm ve yerli işbirlikçilerinin planıdır.

Bu nedenle, Ankara‘da yaşanan sorunların çözümüne bir nebze bile katkıda bulunmayacak Ankara Gar Meydanı‘nı işlevsiz kılarak kamusal alanların yağmalanmasına zemin hazırlayacak olan Ankara Büyükşehir Belediyesinin Gar Önü Katlı Kavşak Projesi‘ne karşı çıkıyor ve basın mensuplarını ve halkımızı bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz.

ANKARAM Platformu

 

ANKARAM PLATFORMU BİLEŞENLERİ

 

  

1.

68‘LİLER DAYANIŞMA DERNEĞİ

2.

ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ

3.

ANKARA FOTOĞ. SANATÇILARI DERNEĞİ

4.

ANKARA HALKEVLERİ

5.

ANKARA TABİP ODASI

6.

ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ

7.

ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ

8.

ÇAYYOLU PLATFORMU

9.

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ

10.

ÇİĞDEMİM DERNEĞİ

11.

DETİS

12.

DİSK EMEKLİ SEN

13.

DİSK-DEV MADEN-SEN

14.

DİSK-OLEYİS

15.

EDEBİYATÇILAR DERNEĞİ

16.

EĞİT-DER

17.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ

18.

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI

19.

GÜNDEM ÇOCUK DERNEĞİ

20.

HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI

21.

HACI BEKTAŞİ VELİ KÜLTÜR VE TANITMA DERNEĞİ

22.

HARİTA MÜHENDİSLERİ ODASI

23.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ

24.

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ

25.

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

26.

KA-DER ANKARA ŞUBESİ

27.

KADIN DAYANIŞMA VAKFI

28.

KAVAKLIDEREM DERNEĞİ

29.

KESK ANKARA ŞUBELER PLATFORMU

30.

KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ

31.

KORUMA VE RESTORASYON UZMANLARI DERNEĞİ

32.

KÜRESEL DENGE DERNEĞİ

33.

MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

34.

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ

35.

METALURJİ  MÜHENDİSLERİ ODASI

36.

METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

37.

MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ

38.

MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ

39.

ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ

40.

PEYZAJ MİMARLARI ODASI

41.

PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ

42.

SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ

43.

SPİNA BİFİDA DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ

44.

ŞEHİR PLANCILARI ODASI ANKARA ŞUBESİ

45.

TOBAV

46.

TOPLUM SORUNLARI ARAŞTIRMA MERKEZİ

47.

TÜKETİCİ DERNEKLERİ FEDERASYONU

48.

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ

49.

TÜKETİCİYİ KORUMA DERNEĞİ

50.

TÜM İŞÇİ EMEKLİLERİ DERNEĞİ

51.

TÜRK SERBEST MİMARLAR DERNEĞİ

52.

TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VAKFI

53.

TÜRMOB

54.

UÇAN SÜPÜRGE

55.

YENİAY SOSYAL DANIŞMA MERKEZİ

56.

ZİHİNSEL ÖZÜRLÜLER FEDERASYONU

57.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

58.

ÇOCUK MÜZELERİ KURMA DERNEĞİ

59.

ANKARA KIZ LİSESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

60.

DİSK ANKARA TEMSİLCİLİĞİ

Okunma Sayısı: 2021