TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

TMMOB 43. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

TMMOB 43. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI
MERKEZ
02.06.2014

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 43. Olağan Genel Kurulu 29 Mayıs-1 Haziran 2014 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurulda Soma’da 301 madencinin ölümüne yol açan katliam, Gezi direnişinin yıldönümü ve AKP’nin baskıcı, faşist politikalarına karşı birlikte mücadele çağrısı öne çıktı

Yenimahalle Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi`nde gerçekleştirilen Genel Kurulda Divan Başkanlığına Nevzat Uğurel (ŞPO), başkan yardımcılıklarına Gülümser Hızal (İMO), Doğan Albayrak (MMO), yazman üyeliklere Yeşim Bek (ÇMO), Mehmet Rojbin Bingöl (MADENMO), Leman Ardoğan (MO), Çiğdem Çamkıran (PEYZAJMO) seçildi.

 

Saygı duruşu ve Anıtkabir Çelenk Komisyonunun seçimi sonrası açılış konuşmalarına geçildi. TMMOB 42. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı‘dan sonra konuklar TTB Merkez Konseyi II. Başkanı Gülriz Erişgen, KESK Başkanı Lami Özgen, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, TKP MK Üyesi Erhan Nalçacı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Emel Yıldırım birer konuşma yaptılar.

 

SOĞANCI: " ERDOĞAN VE AKP`NİN TARİHSEL MİSYONU SONA ERDİ"

 

Konuşmasında TMMOB`nin 42. çalışma döneminde Türkiye`de yaşanan gelişmeleri değerlendiren TMMOB 42. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Türkiye`nin her alanda neo-liberalizmin yönlendiriciliğinde dönüşümden geçirildiği, tüm kamusal hizmetlerin sermayeye devredilip, kamunun adeta yok edildiği; kentlerin "dönüşüm" adı altında ranta tahvil edildiği; yolsuzluğun, rüşvetin, her türlü pisliğin ortaya apaçık döküldüğü; baskının, zor kullanımının, zorbalığın tavan yaptığı; torba yasalar, torba davalarla adeta bir toz bulutu ardında ülkenin yeniden şekillendirildiği bir dönem yaşandığını belirtti. Ülke geleceğinin belirleneceği olağanüstü bir dönemden geçildiğini ifade eden Soğancı, "AKP iktidarının on yılı aşkın zamanda kurduğu düzen tüm unsurlarıyla bir bir deşifre oldu. Ülke tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet belgeleri ortaya döküldü. İktidar yukarıdan aşağıya kurduğu yolsuzluk şebekesini, emniyetten-yargıya tüm alanları yine yukarıdan kuşatarak korumaya aldı. Çünkü elinde artık stratejik baskı aygıtlarından başka hiçbir şeyi kalmadı. Gün gibi görünen gerçek şu ki, Erdoğan ve AKP artık ülkeyi yönetemiyor. İflah olmaz bir meşruiyet kaybı yaşanıyor. Tüm kurumlarıyla birlikte iktidara olan güven bir daha geri gelmemek üzere kayboldu. O yüzden de faşist baskıları ve yasakları yoğunlaştırıyor. Ülkeyi mezhepçilik temelinde bölerek, ayakta kalmaya çalışıyor. Adeta aklını yitirmiş bir çıldırmışlık içerisinde tekmeyle, tokatla, küfürle halkın boğazına basmaya çalışıyor. Ama artık hepimiz biliyoruz ki bir dönem kapandı" diye konuştu.

 

Soğancı, Erdoğan ve AKP`nin tarihsel misyonunun sona erdiğini söyleyerek, "Şimdi asıl önemli nokta, Haziran direnişinin Soma sonrasında kazandığı yeni bilinçle yoluna devam ediyor olmasıdır. Yalnızca Erdoğan`ı değil iktidarın tüm sahiplerini asıl korkutan da budur. Şimdi direnişimizi, kaybettiğimiz ne varsa bir bir geri almak üzerine bir anlayışla sürdürmeliyiz. Şimdi yapılanların daha fazlasını yapmalıyız, ortaklık zeminlerini çoğaltmalı tüm direnme eğilimlerinin birbiriyle dayanışmasını güçlendirmeliyiz. Ve bu direnişimizi artık özelleştirilen tüm kurumların geri alınarak işçilerin öz yönetiminde kamulaştırılması, taşeron çalışmanın tüm biçimlerine son verilmesi, eğitimin ve sağlığın parasız hale getirilmesi başta olmak üzere doğanın ve insanın sömürüsüne son verecek bir anlayışı geliştirerek sürdürmek zorundayız" dedi.

 

KONUK KONUŞMALARINDA "BİRLEŞİK MÜCADELE" ÇAĞRISI

 

TTB Merkez Konseyi II. Başkanı Gülriz Erişgen, TTB ve TMMOB`nin geçtimiz dönemde iki zeminde işbirliği ve dayanışma içinde olduğunu belirterek, birincisinin barış ve demokrasi için emek ve meslek örgütleri DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak yapılan eylem ve etkinlikler olduğunu, ikincisinin de meslek alanları ve örgütlerine yapılan müdahalelere yönelik yürütülen mücadele olduğunu anlattı. Bu mücadeleyi çok değerli bulduğunu ifade eden Erişgen, önümüzdeki dönemde dayanışma ve mücadelenin çok daha önem kazanacağını, çok daha güçlü ve geniş bir mücadeleye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

 

KESK Başkanı Lami Özgen de, AKP hükümetinin tekçi otoriter politikalarını bütün muhalif kesimler üzerinde uyguladığını bundan emek-meslek örgütlerinin de nasibini aldığını belirterek, "Üst üste operasyonlarla KESK; gözaltı, tutuklama, yasal değişikliklerle TMMOB ve TTB muhalif duruşlarından dolayı baskı altında tutulmaya çalışılıyor. Bu mücadelenin ortaklaştırılması, daha da güçlendirilmesi elzem hale gelmiştir" diye konuştu.

 

EMEP Başkanı Selma Gürkan, Soma katliamıyla birlikte mercek tutmaya çalışılan ama kamuoyunda bilinmez olan çalışma yaşamı koşullarının, 19. yüzyıl kölelik düzeninin ortaya çıktığını, tüm vicdanları etkileyen bu katliamın toplumda mücadele birlikteliğini ortaya çıkarabileceğinin görüldüğünü söyledi. Gürkan, AKP Hükümetinin yarattığı kutuplaşmayı durduracak gücün emek mücadelesinin birleştirilmesi olacağını ifade etti.

 

ÖDP Başkanı Alper Taş da geçtiğimiz bir yıl içinde iki önemli olay yaşandığını söyleyerek, "Bunlardan biri, Haziran direnişi yüzümüzü güldürdü, diğeri Soma katliamı ise yüreğimizi derinden büyük bir acıya boğdu. Gezi direnişi kamuya ait bir mekanın elimizden alınmasıyla başladı. Soma`da ortaya çıkan katliamın nedeninin de kamuculuğun reddi, neoliberalizmin bir sonucu olduğunu biliyoruz. Soma`da madenciler ilk kez kamulaştırma isteyerek yürüdü. Bu işçi sınıfı için çok önemlidir. Şimdi hepimizin neoliberalizme karşı savunma zihniyetinden vazgeçip saldırıya geçme, kamulaştırmayı isteme dönemidir" dedi.

 

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da, TMMOB`nin sadece meslek alanlarına ilişkin değil ülke sorunlarına karşı, antidemokratik uygulamalara karşı tavrını koyduğunu belirterek, günümüzde TMMOB`ye her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu kaydetti. Fethi Yaşar, TMMOB`yle birlikte Teoman Öztürk Öğrenci Evi gibi ortak bir projeye imza atmaktan onur duyduğunu da ifade etti.

 

TKP MK Üyesi Erhan Nalçacı da sosyalizm mücadelesinden bağımsız bir demokrasi, özgürlükler, iyi kentler mücadelesinin boşa düşeceğini söyleyerek, "Erdoğan ve AKP tesadüf değildir. Bugün içinde yaşadığımız insanlığın başına bela olmuş davanın, kapitalizmin bir tezahürüdür. Erdoğan Roboski`nin Reyhanlı`nın, Soma`nın, kadın cinayetlerinin hesabını vermek zorundadır. Erdoğan meşru değildir, cumhurbaşkanı olamaz" şeklinde konuştu.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Emel Yıldırım da, yaşanan iş cinayetleri ve katliamların AKP`nin özelleştirme ve taşeronlaşma politikalarının bir sonucu olduğunu ifade ederek, meslek odalarının uyarılarına kulaklarını tıkayan AKP`nin tüm iş cinayetlerinin sorumlusu olduğunu söyledi.

 

Genel Kurulda açılış konuşmaları sonrası Yönetmelikler Komisyonu, Kararlar Komisyonu, Mali İşler ve Bütçe Komisyonu ile Genel Kurul Sonuç Bildirgesi Komisyonu seçimleri yapıldı.

 

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel‘in Soma faciasıyla ilgili yaptığı sunum sonrası Genel Kurula öğlen arası verildi.

 

Öğleden sonra konuk konuşmacı olarak söz alan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Maden Mühendisleri Odası`nın 2010 raporunun dikkate alınmış olması halinde Soma faciasının yaşanmayacağını belirtti. Hasip Kaplan, örgütlü mücadelenin yükseltilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

 

42. DÖNEM ÇALIŞMALARI GENEL KURULA AKTARILDI

 

Genel Kurulun ilk gün öğleden sonraki bölümünde 42. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Vekili H. Can Doğan çalışma raporunu, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ayşegül Oruçkaptan mali raporu, Denetleme Kurulu Üyesi Ramazan Tümen Denetleme Kurulu raporunu, Yüksek Onur Kurulu Üyesi Battal Kılıç da Yüksek Onur Kurulu raporunu sundu.

 

Genel Kurul ilk gün çalışmalarını çalışma raporu üzerine görüşmelerle tamamladı.

 

YÜREĞİMİZ SOMA`DA ÖFKEMİZ SOKAKTA

 

301 maden emekçisinin ölümüne yol açan Soma katliamı TMMOB 43. Olağan Genel Kurulunun da en önemli gündemi oldu. Genel Kurul salonu önünde 301 madencinin isimlerinin bulunduğu baretler sergilenirken, verilen bir önerge ile Genel Kurulun ikinci günü olan 30 Mayıs Cuma günü saat 09.30‘da TMMOB önünde toplanılarak Madenci Anıtı‘na bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yüzlerce TMMOB delegesinin katıldığı eylemde Divan Başkanı Nevzat Uğurel tarafından bir basın açıklaması yapıldı ve 301 madenciyi simgeleyen siyah balonlar gökyüzüne bırakıldı.

 

YATAĞAN İŞÇİLERİ DE UNUTULMADI

 

Genel Kurula verilen bir önergeyle oluşturulan bir heyet de ikinci gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde eylem yapan Yatağan işçilerini ziyaret etti.

 

Genel Kurulun ikinci günü çalışma raporu üzerine görüşmelere devam edildi.

 

Üçüncü gün ise 42. Dönem Yönetim Kurulu üyeleri Ayşe Işık Ezer, Recep Özmetin, H. Can Doğan ve Mehmet Soğancı birer konuşma yaptılar. Son söz üyenin hakkını ise TMMOB Eski Başkanı Kaya Güvenç kullandı. Daha sonra 42. Dönem Yönetim Kurulu oybirliğiyle aklandı.

 

Genel Kurul, Yönetmelikler Komisyonu, Kararlar Komisyonu, Mali İşler ve Bütçe Komisyonu ile Genel Kurul Sonuç Bildirgesi Komisyonu raporlarının okunması, kararların oylanması ve adayların salona okunması ile çalışmalarını tamamladı.

 

TMMOB 43. Dönem kurullarının belirleneceği seçimler ise 1 Haziran 2014 Pazar günü TMMOB Teoman Öztürk Öğrenci Evi`nde yapıldı.

 

Okunma Sayısı: 308
Fotoğraf Galerisi