TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

TMMOB ANKARA KENT SEMPOZYUMU YAPILDI

TMMOB ANKARA KENT SEMPOZYUMU YAPILDI
MERKEZ
20.01.2009

TMMOB Ankara Kent Sempozyumu 16 Ocak-18 Ocak 2009 tarihlerinde İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu’nda yapıldı. İlk gün panele meslektaşımız Ozan YILMAZ konuşmacı olarak katıldı.

TMMOB ANKARA KENT SEMPOZYUMU YAPILDI

  TMMOB Ankara Kent Sempozyumu 16 Ocak-18 Ocak 2009 tarihlerinde İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu‘nda yapıldı.  

Sempozyumun açılış konuşmasını sırasıyla Sempozyum Sekreteri Mimarlar Odası Ankara Şubesi‘den Ali Hakkan, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı TMMOB Ankara İKK Sekreteri Ramazan Pektaş ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı yaptı.

"TMMOB hâkim söyleme karşı farklı seçenekler olduğunu göstermektedir"

Sempozyumun açılışında konuşan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, TMMOB‘nin, 2. Ankara Kent Sempozyumu düzenleyerek kentlere ilişkin sorumluluğunu yerine getirmeyi, mevcut politika ve uygulamalardan farklı bakış açıları sunmayı ve kentlerin daha yaşanabilir niteliklere kavuşmasını amaçladığını belirterek şöyle konuştu, "Bugüne kadar TMMOB adına İl Koordinasyon Kurullarımızca düzenlenen İstanbul, Bursa, Ankara, Kocaeli, Bodrum Yarımadası, Eskişehir, Denizli, Adana, Mersin, Samsun ve İzmir sempozyumları; bir yandan bilimsel ve mesleki düşüncelerimizin, diğer yandan duyarlılığımızın paylaşılmasına olanak sağlamıştır. Descartes "düşünüyorum; öyleyse varım" derken akılcı, rasyonel düşünceyi öne çıkarır. Bugün bizler sadece rasyonel düşünce ile yetinmeyerek, toplumsal gelişme ve kentlerimizin yaşanabilir hale gelmesi için "duyarlıyım; öyleyse varım" düşüncesini de benimsemek durumundayız. Bu duyarlılığa ve geleceğe yönelik inanca sahip olan TMMOB, hâkim söyleme karşı farklı seçenekler olduğunu göstermek üzere kent sempozyumları düzenlemeye karar vermiştir. İkincisini düzenlemekte olduğumuz Ankara Kent Sempozyumunda kentin sorunları ve beklentilerimizi sıralamadan önce mesleki ve bilimsel kimliklerimiz kadar birer Ankaralı olarak dünyadaki diğer başkentler ile kentimizi karşılaştırdığımızda sanırım içinde yaşamayı arzu ettiğimiz Ankara resmi biraz daha netleşecektir.

Başta Ankara olmak üzere büyük kentlerimizde yaşam koşulları ağırlaşmaktadır. Bu sorun bir yandan kapitalist küreselleşmenin neo-liberal ekonomi politikalarından kaynaklanmakta, diğer yandan da yerel yönetimlerin yanlış yönetilmesinin bu sorunun oluşumunda büyük etkisi bulunmaktadır. Ankara‘da içme suyu, doğalgaz, yapılaşma, ısınma, barınma, yoksulluk sorunları ulusal basına dahi sıkça yansımaktadır. Diğer yandan mevcut yerel yönetim anlayışı başkent kimliğine uygun bir Ankara vizyonu sunmamaktadır."

 Sempozyumda Ankara‘nın sorunları tartışıldı

Açılış konuşmalarının ardından Şirin Gülcen Eren "Özelleştirmenin Kentsel Plânlamaya Etkileri" ve Emel Akın "Geçmişten Günümüze ve Küreselleşme Sürecinde Başkent Ankara" başlıklı sunumlarını yaptı.

Sunumların ardından "Kentlilik Bilinci ve Yerel Demokrasi" başlıklı panel düzenlendi. Ramazan Pektaş‘ın yöneticiliğinde gerçekleştirilen panele Erdal Kurttaş, Osman Özgüven, Çağatay Keskinok, Ozan Yılmaz, Can Hamamcı katıldı. Açılışın olduğu gün sempozyuma katılanlara İMO‘da kokteyl düzenlendi.

Peyzaj Mimarları Odası adına panele katılan Ozan YILMAZ konuşmasında kentlilik bilinci ve yerel demokrasi kavramlarının hangi düşünsel sistematiğin üzerine oturtulması gerektiğini söyledi.  Bugün kentlilik bilinci oluşturabilmenin kentlerde yürüyen dönüşüm projelerine, kamusal alanın hızlı tasfiyesi ile birlikte piyasacı anlayışın yerleşiklik kazanmasına karşı verilecek mücadele ile şekillenebileceğini ifade eden YILMAZ, yerel demokrasi denilen olgunun "yerelleşme ve sivil anayasa" ınn içine yerleştirilerek tartışılmasının tehlikelerinin altını çizdi. Sivil anayasa ve yerelleşme ile merkezi yetkilerin yerel yönetimlere devredilecek olmasının, eşzamanlı olarak taşeronlaşma, özelleştirme sürecini hızlandıracağını söyleyen YILMAZ , bütünlüklü olarak bu sürecin kamucu, sosyal devlet anlayışının altını oyduğunu söyledi. Buralarda mücadele edilmeden demokrasi ve  kentlilik bilincinin çarpık ve eksikli olacağını ifade etti.

II. Ankara Kent Sempozyumu‘nun ikinci günü olan 17 Ocak 2009 Cumartesi günü I. Oturumu‘nda "Ankara‘da Üretim Tüketim İlişkileri" masaya yatırıldı. Panelde Prof. Dr. İşaya Üşür "Ankara‘nın Genel Ekonomik Yapısı", DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Kani Beko "Ankara‘nın Yoksulluk Sorunu" ve Ayşe Tekel "Ankara‘da Alışveriş Merkezleri" konularını değerlendirdi.

Sempozyumda aynı gün II. Oturum‘da "Ankara‘da Yerel Yönetimler ve Plânlama" ele alındı. Panelde konuşan Zafer Şahin "Stratejik Plânlama", Bülent Tanık "Fiziksel Plânlama", Bülent Gülçubuk "Kırsaldan Kente Göç Olgusu ve Kalkınma" konularını tartıştı. Sempozyum ikinci gün III. Oturum‘da "Ankara‘da Altyapı: Barınma-Su ve Ulaşım" konusu ele alındı. Avukat Ender Büyükçulha "Barınma Problemi", Mete Orer "Ulaşım Problemi", Ceren Örten "Su Problemi" konularını ele alırken IV. Oturumun ana başlığı "Çevre ve Enerji" oldu. Panelde, Haluk Direskeneli "Isınma Problemi", M. Ali Atay "Elektrik Sorunu", Hasan Seçkin "Temiz Çevre Problemi" konularını ele aldı.

II. Ankara Kent Sempozyumu 18 Ocak 2009 Pazar günü düzenlenen "Ankara‘da Yerel Yönetim ve Kent Yaşamı" başlıklı forumun düzenlenmesi ile sona erdi. Forum boyunca sempozyumu izleyenlerin çeşitli konulardaki sorularına katılımcılar yanıt verdi.

II. Ankara Kent Sempozyumu‘nda ayrıca kentlerdeki yolların sadece arabalara ait olmadığı, yayaların ve bisiklet kullananların da ulaşım haklarının olduğuna dikkat çekmek amacıyla bisikletli bir tur düzenlendi. Kuğulu Park‘ta başlayan Tunali Hilmi Caddesi, Esat Caddesi, Mithatpaşa Caddesi güzergâhından hareket eden bisikletliler TMMOB flamaları ile birlikte sempozyumun düzenlendiği Necatibey Caddesi‘nde bulunan İMO Genel Merkezi‘ne ulaştılar.

  

Okunma Sayısı: 1094
Fotoğraf Galerisi