TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

TMMOB EDİRNE İKK TARAFINDAN DÜZENLENEN “ EDİRNE ÖZELİNDE TOKİ GERÇEĞİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜM” PANELİNE KATILDIK

TMMOB EDİRNE İKK TARAFINDAN DÜZENLENEN “ EDİRNE ÖZELİNDE TOKİ GERÇEĞİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜM” PANELİNE KATILDIK
MERKEZ
10.02.2011

TMMOB Edirne İKK tarafından düzenlenen “Edirne Özelinde TOKİ Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm” isimli paneli Odamızı temsilen Sn. Bahar BAŞER, “Yerel Peyzaj Değerlerinin Sürdürülmesinde Kent Planlamaya Katılımcı Yaklaşımın Önemi” konulu bir sunuşla katıldı.

TMMOB EDİRNE İKK TARAFINDAN DÜZENLENEN " EDİRNE ÖZELİNDE TOKİ GERÇEĞİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜM" PANELİNE KATILDIK

TMMOB Edirne İKK tarafından düzenlenen "Edirne Özelinde TOKİ Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm" isimli paneli Odamızı temsilen Sn. Bahar BAŞER, "Yerel Peyzaj Değerlerinin Sürdürülmesinde Kent Planlamaya Katılımcı Yaklaşımın Önemi" konulu bir sunuşla katıldı.

TOKİ uygulamalarının Türkiye ve İstanbul‘da yarattığı çelişkilerin aktarılmasının ardından, Odamız adına konuşan Yar. Doç. Dr. Sn. Bahar BAŞER, "Yerel Peyzaj Değerlerinin Sürdürülmesinde Kent Planlamaya Katılımcı Yaklaşımın Önemi" başlıklı konuşmasında,  toplu konut yerleşmelerinin Avrupa ve Amerika‘da 1920‘lerde uygulanmasının ardından 60‘larda bu tip yerleşim planlarının kent ve peyzaj açısından olumsuz etkilerinin anlaşılmasıyla batı ülkelerinde terk edilmeye başlandığını belirterek konuşmasına başlayan Başer, batının terk ettiği plan yöntemlerini 2000‘li yıllarda kendi coğrafyamızda uygulamaya kalkışmanın peyzaj değerlerimizin kaybına neden olacağını söyledi. Kent planları yapılmadan önce, kentin kurulu olduğu bölgedeki ekolojik, sosyal, kültürel ve ekonomik kaynakların analizinin yapıldığı üst ölçekli "Peyzaj Planlarının" yapılması ve bu planlardaki bilgi ve kararların halkla paylaşılması gerektiğinin vurgulayan Sn. Bahar BAŞER, Avrupa‘daki örnek peyzaj planı uygulamalarını irdeleyerek planlamada halk katılımına ilişkin izlenmesi gereken pratik süreçler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.  Başer, TMMOB Edirne il koordinasyon Kurulu‘nun düzenlediği bu panelle Edirne halkının, kendi insiyatifi ile katılımcı planlamanın ilk adımını atmış olduğunu belirterek sözlerini bitirdi.

Ülkemizin Avrupa‘ya açılan kapısı konumundaki Edirne kenti, tarihi ve kültürel değerleri yanında tarımsal üretim potansiyeli ile de yerel peyzaj kaynak değerleri açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Diğer illerimizde olduğu gibi Edirne‘de de, kentsel dönüşüm ve konut açığını kapatma hedefleri kapsamında TOKİ, toplu konut, cami, okul, hastane gibi yapılar inşa etme sürecini başlatmıştır.  Bu bağlamda TOKİ‘nin yeni hedefi Edirne‘nin Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü‘nün kullanımına tahsis edilmiş olan ve ülkemizin zirai tohum ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan tohum üretim arazisi olmuştur.

Yaşanan bu süreci Edirnelilerin gözüyle değerlendirmek ve TOKİ uygulamalarının Edirne‘ye getirecekleri konusunda halkı bilgilendirmek amacıyla, Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Edirne İl Koordinasyon Kurulu tarafından ‘‘Edirne Özelinde TOKİ Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm‘‘ paneli düzenlendi.

Edirne halkının yoğun ilgi gösterdiği panele İnşaat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası temsilcilerinin yanı sıra Odamızı temsilen  Yrd. Doç. Dr. Bahar BAŞER konuşmacı olarak katıldı.

 

 

Okunma Sayısı: 1242
Fotoğraf Galerisi