TMMOB TRABZON KENT SEMPOZYUMU 8-10 EYLÜL 2011
Odamız Trabzon İl temsilcisi Sn. Hamza ERTUNGA`nında Düzenleme Kurulunda bulunduğu TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu tarafından 8-10 Eylül 2011 tarihinde düzenlenecektir.
TMMOB TRABZON KENT SEMPOZYUM
TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu tarafından 8-10 Eylül 2011 tarihinde düzenlenecek olan `Trabzon Kent Sempozyumu`nda,TMMOB Peyzaj Mimarı Odası Trabzon İl Temsilcimiz Sn.Hamza Ertunga‘nın da Düzenleme Kurulu üyesi olduğu ve Odamızı temsilen 2 bildiri ile katılımın sağlandığı sempozyumda, kentleşme olgusu içerisinde yer alan sosyal, kültürel, tarihi, ekonomik ve çevresel unsurlar ile bu unsurların birbirleriyle olan etkileşimleri gündeme taşınacak, sorunların bilimsel çözüm önerileri tartışmaya açılacaktır.
SEMPOZYUMA ÇAĞRI
Avrupa ile Asya‘yı birbirine bağlayan tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan, ilk bilgilerin MÖ 2000 yıllarına ait olduğu Trabzon kenti, Orta Asya ve Kafkasya üzerinden buralara gelen Turani kavimlerden Marlar, Tibarenler ve Mosklar tarafından kurulmuştur. MÖ 756 yıllarında, dönemlerinin en iyi denizci ve tüccarları olan Miletliler Trabzon‘a gelerek buraya yerleşmiş ve Trabzon‘da serbest şehir dönemini başlatmışlardır. Dolayısıyla önemli bir tarihi geçmişe, zengin kültürel mirasa ve dünya üzerinde benzeri olmayan doğal güzelliklere sahip bu şehir, tarih boyunca özellikli ve ayrıcalıklı bir yerleşim alanı olarak görülmüştür.
Kent, farklı sosyal sınıflardan oluşan bir toplumun, yapay çevreyi doğal çevreye egemen kıldığı bir ortamda ve kendine özgü kurallara uygun olarak yaşamlarını sürdürdükleri bir yerleşme yeridir. Bu yerleşme yerleri tarihin değişik dönemlerinde farklı sosyo-ekonomik işlevleri üstlendiğinden, kent kavramı da bu işlevsel değişime uygun olarak her dönemde farklı bir içeriğe sahip olabilen dinamik bir nitelik taşımaktadır.
Bu dinamiklik, yüzyılımızın en önemli olgularından biri olan kentin tanımında tam bir kavram birliğine ulaşılmasında bazı güçlükler ortaya çıkarmakta, belirli bir ülke için somut ölçütlere dayanılarak yapılan bir kent tanımının bir başka ülke için büyük aykırılıklar göstermesine yol açmaktadır. Buna bağlı olarak, küreselleşme anlayışının egemen olduğu içinde bulunduğumuz dönemde, toplumların sosyo-ekonomik yapılarına bağlı olarak ortaya çıkan kentleşme olgusu oldukça önemli hale gelmiştir. Bu olguyla, yaşanabilir bir kentleşme için, diğer bir ifade ile insanların kentte yaşadıklarını hissedebilmeleri için, bölgesel olarak ortaya çıkabilen farklı bileşenlerin etkileşimleri ve bu etkileşimlerin tümleşik planlamalarla yönetilmesi gerekliliği, dünya ölçeğinde tartışılır olmuştur. Trabzon, kentleşme açısından bu tartışmalara yön verebilecek konuma ulaşabilmeli ve bunu dünya ölçeğinde hissettirebilmelidir.
TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu tarafından 8-10 Eylül 2011 tarihinde düzenlenecek olan Trabzon Kent Sempozyumu‘nda, kentleşme olgusu içerisinde yer alan sosyal, kültürel, tarihi, ekonomik ve çevresel unsurlar ile bu unsurların birbirleriyle olan etkileşimleri gündeme taşınacak, sorunların bilimsel çözüm önerileri tartışmaya açılacaktır. Böylece, tartışmaya açılan konularda, sürdürülebilir kentsel gelişmeye katkı sağlamak hedeflenmektedir.
AMAÇ ve KAPSAM
Avrupa ile Asya‘yı birbirine bağlayan tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan, ilk bilgilerin MÖ 2000 yıllarına ait olduğu Trabzon kenti, Orta Asya ve Kafkasya üzerinden buralara gelen Turani kavimlerden Marlar, Tibarenler ve Mosklar tarafından kurulmuştur.
M.Ö. 756 yıllarında, dönemlerinin en iyi denizci ve tüccarları olan Miletliler Trabzon‘a gelerek buraya yerleşmiş ve Trabzon‘da serbest şehir dönemini başlatmışlardır. Dolayısıyla önemli bir tarihi geçmişe, zengin kültürel mirasa ve dünya üzerinde benzeri olmayan doğal güzelliklere sahip bu şehir, tarih boyunca özellikli ve ayrıcalıklı bir yerleşim alanı olarak görülmüştür.
Kent, farklı sosyal sınıflardan oluşan bir toplumun, yapay çevreyi doğal çevreye egemen kıldığı bir ortamda ve kendine özgü kurallara uygun olarak yaşamlarını sürdürdükleri bir yerleşme yeridir. Bu yerleşme yerleri tarihin değişik dönemlerinde farklı sosyo-ekonomik işlevleri üstlendiğinden, kent kavramı da bu işlevsel değişime uygun olarak her dönemde farklı bir içeriğe sahip olabilen dinamik bir nitelik taşımaktadır.
Bu dinamiklik, yüzyılımızın en önemli olgularından biri olan kentin tanımında tam bir kavram birliğine ulaşılmasında bazı güçlükler ortaya çıkarmakta, belirli bir ülke için somut ölçütlere dayanılarak yapılan bir kent tanımının bir başka ülke için büyük aykırılıklar göstermesine yol açmaktadır.
Buna bağlı olarak, küreselleşme anlayışının egemen olduğu içinde bulunduğumuz dönemde, toplumların sosyo-ekonomik yapılarına bağlı olarak ortaya çıkan kentleşme olgusu oldukça önemli hale gelmiştir. Bu olguyla, yaşanabilir bir kentleşme için, diğer bir ifade ile insanların kentte yaşadıklarını hissedebilmeleri için, bölgesel olarak ortaya çıkabilen farklı bileşenlerin etkileşimleri ve bu etkileşimlerin tümleşik planlamalarla yönetilmesi gerekliliği, dünya ölçeğinde tartışılır olmuştur.
Trabzon, kentleşme açısından bu tartışmalara yön verebilecek konuma ulaşabilmeli ve bunu dünya ölçeğinde hissettirebilmelidir.
TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu tarafından 8-10 Eylül 2011 tarihinde düzenlenecek olan ‘Trabzon Kent Sempozyumu‘nda, kentleşme olgusu içerisinde yer alan sosyal, kültürel, tarihi, ekonomik ve çevresel unsurlar ile bu unsurların birbirleriyle olan etkileşimleri gündeme taşınacak, sorunların bilimsel çözüm önerileri tartışmaya açılacaktır.
Böylece, tartışmaya açılan konularda, sürdürülebilir kentsel gelişmeye katkı sağlamak hedeflenmektedir.
TRABZON KENT SEMPOZYUMU KONU BAŞLIKLARI
1 - Kent Planlaması
2 - Kentsel Koruma
3 - Kentsel Dönüşüm
4 - Kent Sosyolojisi
5 - Ulaşım
6 - Kültür - Sanat - Spor
7 - Eğitim
8 - Turizm
9 - Çevre ve Atık Yönetimi
10 - Enerji ve Doğal Kaynaklar
11 - Doğal Afetler ve Afet Yönetimi
12 - Tarım - Orman ve Hayvancılık
13 - Sosyo Ekonomik Durum ve İşsizlik
SEMPOZYUM BİLGİLERİ
Tarih : 8 - 10 Eylül 2011 / TRABZON
Sempozyum Merkezi :Trabzon Belediyesi Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi.
Sempozyum Takvimi Önemli Tarihler
5 Ağustos 2011 |
| Bildiri Özetlerinin gönderilmesi için son başvuru tarihi (Bildiri özetleri Kayıt Formu ile birlikte gönderilmelidir) |
15 Ağustos 2011 |
| Kabul edilen bildirilerin ve sempozyum programının katılımcılara iletilmesi |
8-10 Eylül 2011 |
| Sempozyum düzenlenme tarihi |
7 Ekim 2011 |
| Bildiri kitabında yer alacak bildiri tam metinlerinin gönderilmesi için son tarih |
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:35780
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:34972
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34323
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34294
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33405
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33105
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31466
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29511
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:26948
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19807