TOPLUMSAL CİNSİYET "KADIN-ERKEK" EŞİTLİĞİ VE MEKÂNSAL PLANLAMA KONULU SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
8 Mart 2019 tarihinde Odamız Toplantı Salonu'nda "Toplumsal Cinsiyet Kadın-Erkek' Eşitliği ve Mekânsal Planlama" konulu söyleşi Prof. Dr. Sebahat AÇIKSÖZ tarafından gerçekleştirildi.
8 Mart 2019 tarihinde Odamız Toplantı Salonu`nda "Toplumsal Cinsiyet Kadın-Erkek` Eşitliği ve Mekânsal Planlama" konulu söyleşi Prof. Dr. Sebahat AÇIKSÖZ tarafından gerçekleştirildi.
Söyleşide Açıksöz tarafından kadın-erkek eşitsizliğinin süregeldiği kamusal mekânlarda, kadınların -farklı yaşam biçimleri ve sosyo-kültürel-ekonomik ya da mekânsal konumlarına bakılmaksızın- huzurlu ve güvenli yaşam ortamını sağlamak için kadın-erkek eşitliği bakış açısını yansıtan mekânsal planlamanın plan-politika ve uygulamalara yansıtılmasının önem taşıdığı ifade edilmiştir. Ayrıca; kadınların yaşam kalitesini artırmaya yönelik kentsel hizmetlerin eşit/ adil bir şekilde planlama-tasarım ve yönetiminin yapılması için "kadın dostu" bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği vurgulanmştır.
Açıksöz`ün kadın-erkek eşitliğinin mekânsal planlama ilişkisi üzerine son sözleri şu şekilde özetlenebilir: "Mekânsal planlamada farklı özelliklere sahip bireylere eşit/ adil/ yaşanabilir kamusal/ kentsel mekânların yaratılması ve hizmetlerin sunulması için o kentin; sağlıklı kent`, yaya-bisiklet öncelikli kent`, engelli dostu kent`, yaşlı dostu kent` vb. pek çok özelliklerinin yanı sıra aynı zamanda kadın dostu kent` olmalıdır. Mekânsal organizasyonlarda kadın-erkek eşitliğine ulaşmada rol oynayacak kadın dostu kentlere yönelik mekanizmaların kurulması ve uygulanması gerekmektedir. Bu kapsamda yerel yönetimlerin kent yönetiminde eşit katılımcılığı geliştirerek yönetişim anlayışını plan-politika ve projelerine yansıtması önemlidir. Kent halkının ise kentlilik bilinci geliştirilerek aktif vatandaş olması sağlanmalıdır. Bu konuda ise üniversitelere, meslek odalarına, STK`lara ve medyaya önemli sorumluluklar düşmektedir. Kadın-erkek eşitliğinin mekânsal boyutta hissedilir olması için en önemlisi, sorunun temel aktörü olan kadınların sınırlarını zorlaması, özel (aile/ev) alandan kentsel/ kamusal alanlara çıkarak kentsel hakları konusunda talepkâr olması ve koltuklarına` sahip çıkması gerekmektedir".
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:35774
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:34967
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34318
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34292
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33405
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33101
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31466
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29509
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:26945
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19806