TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

ULUS TARİHİ KENT MEYDANI KORUMA AMAÇLI PLAN TOPLANTISINA KATILDIK

ULUS TARİHİ KENT MEYDANI KORUMA AMAÇLI PLAN TOPLANTISINA KATILDIK
MERKEZ
17.05.2012

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Ulus Tarihi Kent Meydanı Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım imar Planı toplantısına Odamızı temsilen Sn. Redife KOLÇAK katıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Ulus Tarihi Kent Meydanı Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım imar Planı toplantısına Odamızı temsilen Sn. Redife KOLÇAK katıldı.

Odamız ve Mimarlar Ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubeleri ile birlikte takip edilen ve hem kamuoyu bilgilendirmeleri hem de Koruma Amaçlı İmar Planı sınırları ile ilgili hukuk sürecini izlediğimiz Ulus tarihi Kent Meydanı Kentsel Sit Alanları ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu‘nun 17 Şubat 2010 tarih ve 27 496 sayı ile Resmi Gazete‘de yayımlanmıl olan Ulus tarihi Kent merkezi kapsamında yer alan ve ekinde krokisi verilen sınır ve koordinatları gösterilen alanların Yenilee Alanı olarak kabul edilmesi olarak onaylanmış  Bakanlar Kurulu kararını yargıya taşınmış bulunmkatadır.

2010 yılında yargıya taşınmış olan sınırların tespiti ile ilgili olarak dava sürecinin süregeldiği süreç içerisinde ve söz konusu dava için atamaları yapılmış Bilirkişi Heyetinin 07.07.2011 tarihinde mahkeme heyetine sunmuş olduğu rapor sonucunda mahkeme kararı beklenmeksizinbn gerçekleştirilen toplantı hukukun üstünlüğü ilkesine aykırı olup, Ankara Büyükşehir Belediyesinin toplumsal ve bilimsel barışı ihlal eden tavırları devam etmektedir.

Bu gerekçelerden hareketle 15.05.2012 tarihinde gerçekleştirilen Koruma Amaçlı Plan toplantısının ertelenmesi ygerektiği doğrultusunda görüş bildiren Odamız, Ankara büyükşehir Belediye İmar Daire Başknalığı yetkililerine ve plan müelllflerine " yenile alanı olarak belirlenen sınır tespiti ile ilgili hukuk sğüreci devam ederken ve Bilirkişi heyetinin sınırların hukuka uygun olmadığı yönünde vermiş olduğu bir bilimsel görüş var iken bir plan karar alabilme şanslarının olup olmadığı " yönünde yöneltmiş olduğu sorularına yanıt bulamamıştır.

Katılımcı toplantısına ODTÜ Mimarlık ve Restorasyon Bölümü adına katılan bilim insanlarının, belediye yetkililerine ve plan müelliflerine, " plan alan sınırları içerisinde kalan tarihi ve arkeolojik sitlere olan yaklaşım tavırlarınız içersinde peyzaj mimarlarının plan yapımında karar sahibi olan otoriteleri sürekli uyarmakta oldukları konu olan planlana alanlarda bulunan coğrafik değerlerin yaşama tekrar kazandırılması yönünde örneğin Bentdersinin üzerindeki beton kaldırılarak tekrar yaşama kazandırılması ile ilgili bir çalışmanız var mı?" şeklindeki sorularına verilen yanıt belediye yetkililerinin Bent deres,i üzerine mimar bir proje müellifine çalışma yaptırdıklarını ve Bentderesi üzerinde büyük bir su oyunu şeklinde havuz tasarımı (sanırız yapay gölet denmek istendi)gerçekleştirildiği bilgisi verdi. Yapılan talihsiz açıklamdan anlaşılan, Ankara Büyükşehir Belediyesi teknik yetkililerinin "Koruma"dan anladıklarının "dere yoksa bile su gösterisi var" şeklinde soruyu bertaraf etmeye yönelik tavırlarına, peyzaj mimarlığı meslek disiplini adına soruyoruz.

Bentderesini tekrar hayata kazandırma çalışmasını programına almayan Belediye yetkilileri, tonlarca su gerektiren yapay gölet için suyu yer altı su kaynaklarımız kullanarak mı temin edecektir, söz konusu uygulamada suyu nasıl yöneteceklerdir?

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulan Rapor için TIKLAYINIZ

ULUS sınırları bakanlar kurulu kararı için TIKLAYINIZ

ULUS sınır korkisi için TIKLAYINIZ

Bilirkişi Raporu İçin TIKLAYINIZ

Okunma Sayısı: 1308
Fotoğraf Galerisi
Dosyalar