TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI GÜNÜ

ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI GÜNÜ
MERKEZ
08.05.2007

13 MAYIS ETKİNLİKLERİ

  • KONSER

  • BASIN AÇIKLAMASI

  • MESLEĞİ TANITICI BROŞÜR DAĞITIMI

  • STAND

  • ESKİ 45‘ LİKLER MÜZİK DİNLETİSİ 

13 MAYIS 2007 PAZAR SAAT 14:00 KUĞULUPARK

 

13 MAYIS

"ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI GÜNÜ "

DEKLERASYONU

 Peyzaj, doğal ve kültürel tüm değerler; peyzaj mimarlığı ise, ülke kaynakları olan doğal ve kültürel varlıkların insan yaşamına/kullanımına  açılışındaki planlama, tasarım, uygulanması ve yönetimi disiplinidir. Ekolojik yönden sağlıklı, dengeli, doğa ile uyum içinde kendini yeniden yaratıp varlığını sürdürülebilir bir yaşam ortamı yaratmanın aracıdır.

Yeni dünya düzeni ile değişen ideolojik ve ekonomik süreçlerin etkisi altında metalaşan yönetimlerin son yıllarda uyguladığı proje ve uygulamalar, önce toprağımızı, suyumuzu ve havamızı kirletti sonrasında tüm insanlığın ortak alanlarını bir-bir istila ederek konut, işyeri, iş merkezleri haline getirdiler. 

Yeni dünya düzeni politikalarının, planlamadan, hukuk kurallarından, felsefeden ve etikten aykırı düşünceleri önce peyzaj alanlarında sorunlar yarattı. Doğal döngünün tahrip edilmesi; iklim değişiklikleri, çölleşme, su rejimlerinin değişikliği, orman alanlarının yerleşimlere açılması, kıyılarımızın metalaştırılması ile yok oluşa doğru hızlı adımlarla yaklaşıldı. Kentleri ve kırları biçimlendiren yeni dünya düzeni politikaları, doğal ve kültürel varlık ve birikimlerin kullanım değerini tamamen unutturarak, sadece ekonomik değeri üzerinden algılatmaya çalışıp, bu varlıkları satıp- pazarlayarak ülke ekonomisine "kaynak" olarak göstermek ve yeni planları da bu "kirli" eylemlerine alet etmeye çalıştılar.

Ülkemiz de, yeni dünya düzeninin gereklerini yerine getirebilmek için, siyasal, ekonomik ve sosyal değişimlerden geçmiş ve en önemli değişim ise merkezi otoritenin yetkilerini yerel yönetimlere devretmesiyle yaşanmıştır. Bu devirden en çok etkilenen alanlar da peyzaj alanları olmuştur. Peyzaj mimarlarının tek çalışma alanları olan kamu alanlarında; kıyılarda, orman arazilerinde, milli parklarda, kentsel açık alanlarda, doğal koruma alanları, tarihi  ve arkeolojik alanlarda büyük tahribat ve talanlar olmuştur. 

Doğal, kültürel ve toplumsal değerlerimiz üzerinde baskı kuranlar ve bu baskı altında sessiz kalıp boyun eğenler,  yenilenmesi mümkün olmayacak bir yokoluşun temel aktörleri olmaktadır.

Bizler ise; bu baskılara sessiz kalmamak, toplumsal sorumluluğu taşımak, sorunlara sahip çıkmak  ve baskı kuranlarla /sesiz kalanlarla mücadele etmek iradesini taşıyan peyzaj mimarlarıyız. 

Peki, neler yapmak istiyoruz;

  • Tüm bu olumsuzluklara karşı durabilmek ve insanlarımızı bilinçlendirmek amacı ile;
  • Ülkemizin doğal ve kültürel değerlerine sahip çıkmak üzere ulusal peyzaj politikasını belirlemek,
  • Dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi, Peyzaj planlaması ve peyzaj yönetimi kavramlarını, ülkemizin fiziksel planlama sürecine  ve yasal mevzuatlara yerleştirmek,
  • Ülke planlamasında peyzaj mimarlarının yeri görmezden gelinmesi gerçeğini her geçen gün yükselen sesimizle duyurmak  istiyoruz.

Gün geçtikçe bilinçlenen, doğal ve kültürel değerlerine sahip çıkmaya başlayan insanlarımız  bilmelidir ki; Ülkesel, bölgesel ve yerel planlar yapılırken, doğal ve kültürel peyzajın korunum ilkesi gözetilmelidir ki, yaşam ve gelecek nesiller korunsun... Ve bu ilkeleri koyabilecek olan  bilim ve meslek disiplini Peyzaj Mimarlığıdır.

Bilinmelidir ki; Peyzaj mimarları, ülkesi, insanı, ve sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilirliği için vardır. Çölleşmeye, küresel ısınmaya, su kaynaklarının kirlenmesine veya yok olmasına karşı, milli parklarımızı ve orman alanlarımızı tekrar kazanmaya karşı, kültürel varlıklarımızı korumaya karşı, bitki ve hayvan türlerimizin yok oluşuna karşı sorumlulukları olup, önemli çalışmalar yaparlar.

Peyzaj mimarları, bozulan ve yozlaşan kentlerimizde kent kimliğinin yok olmasına, açık-yeşil alanların azalmasına, çarpık kentleşmeye, kentlerin iş merkezleri ve taşıtlar için planlamasına, insan  ve doğa önceliklerinin gün geçtikçe terkedilmesine karşı çalışan bir bilim ve meslek dalıdır. 

Biz peyzaj mimarları, mesleki örgütlenmemizin ilk adımını  1994 yılının  13 Mayıs günü attık. 13. kuruluş yıldönümümüzü büyük bir onurla kutlayacağımız 13 MAYIS gününü ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI GÜNÜ ilan ediyoruz. 

Amacımız; her yılın 13 MAYIS‘ ında kutlanacak olan "  PEYZAJ MİMARLIĞI GÜNÜ " ülkemizin doğal ve kültürel varlıklarının koruyarak kullanım ilkesi hedeflerine ulaşıldığı günler olması,  

Amacımız; ülkemizde Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı‘nın kurucularından, büyük bilim insanı Sn. Prof. Dr. Sadri ARAN‘ın ilk mezunlarına hitabı olan

"..her şeyden evvel; ülke ölçüsünde hayati önemi olan fiziki planlama çalışmalarında Peyzaj Plancısına olan ihtiyacın   idrak edilmiş olması şarttır"...

vasiyetini yerine getirmektir. 
 

Saygılarımızla. 

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası

7. Dönem Yönetim Kurulu 

Okunma Sayısı: 985