TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

YALOVA`DA PEYZAJ MİMARLARI MESLEKLERİNİ TANITTI. YALOVA 77

YALOVA`DA PEYZAJ MİMARLARI MESLEKLERİNİ TANITTI. YALOVA 77
MERKEZ
06.01.2011

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Yalova İl Temsilciliği mesleğin doğru tanıtımı adına açıklamada bulundu

T.M.M.O.B. Peyzaj Mimarları Odası Yalova İl Başkanlığınca basın bilgilendirmesi yapıldı. Yapılan açıklamada şunlar söylendi;

"Bu toplantı Peyzaj Mimarlığı mesleğinin doğru tanıtılması amacıyla düzenlenmiştir.

Yeryüzündeki yaşamın korunarak, geliştirilerek, sürekliliği sağlanarak gelecek kuşaklara aktarılmasında, tüm canlılar için yaşanabilir alanlar üretilmesinde en önde gelen meslek dalı Peyzaj Mimarlığıdır.

Peyzaj Mimarı tüm dünyada peyzajı oluşturan doğal ve kültürel bileşenlerin ve çevrelerin koruma kullanım dengesi gözetilerek; ekolojik, ekonomik, estetik ve işlevsel ölçütlere uygun (olarak) planlaması, tasarımı, onarımı, korunması ve yönetim konularında bilim ve sanat temelinde proje üreten kişi olarak tanınmaktadır.

Görüldüğü gibi peyzaj mimarlığı mesleğinin 4 ana çalışma alanı vardır.

1.Peyzaj planlama alanında:

• Ülkesel ve yerel ölçeklerdeki fiziksel planlama çalışmalarında yer alarak, kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülmesi temelinde alan kullanım projeleri üretir.

• Korunacak alanların belirlenmesi çalışmalarını yürütür, koruma alanı statüsündeki yerlerin (milli parklar, tarihi ve arkeolojik alanlar vb.) Gelişme ve Yönetim Planlarını yapar.

• Sulak alanlar, akarsu koridorları, maden ocakları, katı atık depolama alanları, ormanlar gibi insanlar tarafından tahrip edilmiş veya edilmekte olan alanların sürdürülebilirliği ve onarımı için planlama yapar.

• Doğal kaynakların sürdürülebilirliğini ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla bu kaynaklara yönelik envanter oluşturma, haritalama, analiz ve planlama koruma çalışmaları yapar,

• Turizm alanların fiziksel planlamalarında doğal ve kültürel değerlerin korunması için ekolojik öncelikli planlarını hazırlar.

• Kentsel açık ve yeşil alan sistem(ler)i oluşturulmasını sağlar.

2. Peyzaj tasarımı

· Kentsel yerleşimlerin bir bölümünü ya da bütününü kapsayan kentsel tasarım ve kent yenileme çalışmalarını yürütür.

· Topluma açık yeşil alanların (parklar, meydanlar, dinlenme alanları, yaya yolu ve bölgesi, kıyı bantları, botanik bahçeleri, hayvanat bahçeleri, çocuk bahçeleri, oyun alanları spor alanları, otopark vb.) yapısal ve bitkisel tasarımını yapar, uygulama ve bakımını yürütür.

· Toplu konut alanları ve toplu kullanım ortamlarında (üniversite kampusları, alışveriş merkezleri, toplu işyerleri vb.) yapısal ve bitkisel tasarım, uygulama ve bakım çalışmalarını yapar.

· Turizm ve dinlenme tesisleri, eğlence tesisleri (lunapark, aquapark vb.) ve su kıyısı rekreasyon tesislerinin yapısal ve bitkisel tasarımını yapar, uygular ve bakımını yürütür.

• Tarımsal amaçlı çiftlik ve hobi bahçeleri tasarlar, uygular ve bakımını yürütür.

Bu konu kamuoyunun Peyzaj Mimarlarını en çok tanıdığı çalışma alanıdır. Bitkiler; peyzaj tasarımında kullandığımız materyallerden sadece birisidir. Bunun dışında ahşap, metal, taş, plastik gibi daha bir çok materyali de kullanıyoruz.

3.Çevre koruma ve peyzaj onarımı alanında:

· Çevre kirlenmesi, arazi bozunumu gibi çevre sorunlarının giderilmesi, bozulan yerlerin onarımı ve çevre kalitesinin yükseltilmesi için karayolları, maden ocakları, hareketli kumul alanları, havzalar, deniz kıyı kirliliği, dere kenarları, bataklıklar, katı atık depo alanları, tahrip olmuş tarım alanları, tahrip olmuş orman alanları gibi ortamlarda gerekli planlama, yapısal ve bitkisel tasarım, mühendislik, uygulama ve danışmanlık hizmetlerini yürütür.

· Peyzaj mühendisliği hizmetlerini ilgilendiren sulama, aydınlatma, drenaj, atık bertaraf etme, arazi biçimlendirme (grading) gibi çalışmalarını yürütür.

• "Çevresel Etki Değerlendirmesi" çalışmalarında yer alarak raporlarını hazırlar.

 

4.Peyzaj yönetimi alanında:

· Kentsel veya kırsal peyzaj yönetimi konularında fikir üretimi, projelendirme, uygulama, izleme, denetleme ve danışmanlık hizmetlerini yürütür.

· Kırsal yerleşim kalkınma programlarında yer alır ve köy yenileme çalışmaları yapar.

• Bölge, yöre ve havza yönetimi çalışmalarında yer alır.

 

Sonuç olarak "planlama" bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Çünkü "Planlama" bir sistem kurma işidir. Planlama konusunda çalışan tüm meslek disiplinleri bu sistemde birer dişli gibidir. Bunlardan herhangi birini yeni olduğu için, tanınmadığı için ya da küçük dişli olarak görüp kullanmamak, sistemin asla çalışmamasına neden olur.

Bu şekilde oluşturulmuş, çalışmayan sistem örneklerini her gün görüyoruz, kullanmaya çalışıyoruz. Konutlar yapılıyor, hemen çevresindeki açık yeşil alanlar görmezden geliniyor ve devamında bina temellerini, bodrumları su basıyor. Bilinçsizce yapılan çalışmalar ise diğer trajikomik olaylara sebep oluyor. Ağaç dalları camlardan odalara giriyor.

Yapılacak olan bir yatırımın ardından, bozulan peyzajların nasıl onarılacağı, çevresel etki değerlendirme raporlarında yazılmıyor. Bu bozuk sistem örnekleri çoğaltılabilir.

Tam da bu noktada biz Peyzaj Mimarları olarak Yalova Belediyesi ile ‘Sağlıklı kentleşme ve nitelikli yapılaşma için ortak mesleki denetim ve teknik işbirliği protokolünü‘ imzaladık. Bu konuda önemli bir duyarlılık gösterdiler. Belediye başkanımızı ve diğer ilgilileri tebrik ediyoruz. Teşekkür ediyoruz.

Dünyada bu tür çalışmalar sayesinde çok önemli şehirler ve yaşam ortamları ortaya çıkmaktadır. Örnek olarak Newyork‘ta ilk defa bir peyzaj mimarının önerisi ile 3,4 milyon dekarlık çok değerli bir alan, yıllık 25 milyon ziyaretçiyi cezbeden hale getirilerek, Central Park fikri uygulanmıştır. Münih‘te şehir çöplüğü yine peyzaj mimarının çözümleri ile büyük olimpiyat köyü haline getirilmiştir. Bugün çöp yığınlarının oluşturduğu tepede peyzaj mühendisliği çözümleri ile kayak yapılmaktadır.

Peyzaj Mimarları Odası olarak 2011 yılında ilçe belediyeleri ve diğer kamu kurumları ile de çalışmalar yapmak suretiyle Yalovalılara sağlıklı ve nitelikli yaşam alanları sunmaya, mevcut olanları korumaya, bozulan peyzajları onarmaya devam edeceğiz."

Yalova 77‘de yayımlanan haber için tıklayınız.

Okunma Sayısı: 1755
Fotoğraf Galerisi