TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

YENİ KAYSERİ 09.12.2009 "KAYSERİDE PEYZAJ İZLERİ" PANELİ

YENİ KAYSERİ 09.12.2009 "KAYSERİDE PEYZAJ İZLERİ" PANELİ
MERKEZ
09.12.2009

Peyzaj Mimarları Odası Yönelim Kurulu Başkanı Dr. Ayşegül Oruçkaplan, kent kimliğini ve kentsel hafızayı oluşturan birçok doğal ve kültürel varlığın, çevresi ile bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

 "KAYSERi‘DE PEYZAJ İZLERİ" KONULU PANEL

Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Yönelim Kurulu Başkanı Dr. Ayşegül Oruçkaplan, kent kimliğini ve kentsel hafızayı oluşturan birçok doğal ve kültürel varlığın, çevresi ile bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kayseri‘nin her çağda tüm ulusların ilgisini çektiğini ve pek çok uygarlığın beşiği olduğunu vurgulayan Oruçkaptan, şöyle devam etti:

Oruçkaptan, Kadir Has Kongre Merkezi‘nde düzenlenen "Kayseri‘de Doğal ve Kültürel Peyzaj İzleri" konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, Kayseri‘nin tarih boyunca Anadolu‘nun önemli ticaret merkezlerinden biri olduğunu, tarihi İpek Yolu‘nun buradan geçtiğini kaydetti.

Kayseri‘nin her çağda tüm ulusların ilgisini çektiğini ve pek çok uygarlığın beşiği olduğunu vurgulayan Oruçkaptan, şöyle devam etti: "Kayseri, önemli tarjhsel ve kültürel mimari zenginliklere sahiptir. Bunların korunması amacıyla çeşitli sit alanları oluşturulmuştur. 190‘ı arkeolojik, 3‘ü kentsel, 9‘u doğal ve 2‘si tarihi sit alanı olmak üzere toplanı 204 adet sit mevcuttur. Doğal sit alanları Erciyes, Sultansazlığı ve Kapuzbaşı Şelalesi çevresidir. Kentsel sit alanlarına örnek olarak Yeşilhisar ilçesindeki Erdemli, Soğanlı ve Keşlik köylerindeki eski yerleşim yerleri gösterilebilir. Arkeolojik sitler ise oldukça çok sayıdadır. Bunlardan bazıları höyükler, yeraltı şehirleri, eski kilise kalıntıları ve kazı alanlarıdır." Oruçkaptan, Kayseri‘yi bu kadar önemli yapan bu özelliklerin mutlaka çok iyi korunması, yönetilmesi, planlanması ve tasarlanması gerektiğini belirterek, kentin açık ve yeşil alan master planının yapılmasının, sürekli büyüyen ve gelişen Kayseri için çok önemli olduğuna dikkati çekti. Kentin bütünüyle ele alınması ve hedefler belirlenmesi gerektiğini ifade eden Oruçkaptan, şunları anlattı: "Kentin çeperinde kalmış açık ve yeşil alanlar kentin merkezine doğru gidildiğinde azalmakta, hatta yok denebilecek seviyeye gelmektedir. Kent kimliğini ve kentsel hafızayı oluşturan birçok doğal ve kültürel varlık, çevresi ile bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Kentin yeşil dokusunu arttırmak için mutlak surette ruhsat aşamasında yapıların peyzaj projeleri istenmelidir. Kent merkezinin Kayseri kalesi ve çevresinin kentsel tasarımı mutlaka uzman meslek grupları tarafından yapılmalıdır." Oruçkaptan, gelecek yıl 14-17 Ekim tarihleri arasında Kapadokya‘da düzenlenecek 4. Peyzaj Mimarlığı Kongresi‘nin hazırlıklarının da sürdüğünü dile getirerek, kongrenin ana temasını, mesleklerinin her alanının tartışılıp konuşulacağı açılımlar, açılımları da planlama, tasarım, onarım ve yönetim olarak belirlediklerini söyledi.

Panele, Vali Vekili Fahri Oluk ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Serdar Altuntuğ ile bazı meslek odalarının temsilcileri de katıldı.

Okunma Sayısı: 1635
Fotoğraf Galerisi